Съветници и кметове от ВМРО участваха в семинар за кохезионната политика

В Сандански се проведе обучение на общинските кметове и съветници от ВМРО – Българско национално движение в пограничните райони на тема „Транснационални, трансгранични и национални европрограми“. Събитието беше организирано от Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ) и е заключителната част от изнесеното заседание в България на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Евродепутатът Ангел Джамбазки приветства присъстващите за желанието и амбицията относно изпълнение на целите, поставени за развитието на общините. Джамбазки изтъкна нуждата от подобряване на знанията и уменията на всички за един по-добър начин на живот.
Участниците в обучението бяха поздравени и от местния народен представител Атанас Стоянов. Той отбеляза също, че трябва да се възползваме от богатата палитра от възможности, които предоставя Европейският съюз, особено общините в пограничните райони.
По време на обучението беше представен „Наръчник европари за общини чрез транснационални, трансгранични и национални европрограми“. Този наръчник е изработен от д-р Никола Христович, Петър Терзийски и екип ФИНСИС. Съответно и те бяха водещите на обучението през двата дни на семинара.

Д-р Никола Христович е автор и съавтор на седем наръчника по европроекти, включително и по европрограмата за изследване и иновации „Хоризонт 2020“. А г-н Петър Терзийски е национален координатор на българската делегация в Европейския комитет на регионите в Брюксел.
По време на обучението се дискутираха основните транснационални и трансгранични програми (процедури и допустими бенефициенти – общини); ориентираните към България европрограми и техни актуални процедури. Подробно се обърна внимание на програмите за транснационално сътрудничество: Балкани-Средиземно море; Дунав 2014-2020; ИНТЕРРЕГ – Европа; Черноморски басейн; УРБАКТ III; LIFE и програмите за трансгранично сътрудничество: България-Македония; България-Сърбия; България-Гърция; България-Румъния и България-Турция. За затвърждаване на знанията бяха организирани кръгла маса относно различните форми на териториално сътрудничество и делова игра за публично обсъждане на трансгранични проекти в областта на околната среда и туризма.

Събитието беше закрито с думите, че общинските съветници и кметове, като избраници от народа, са длъжни да спомагат за развитието на своя регион, а обучението е малка спомагателна част за изграждането на по-стабилна експертиза на всеки един от тях.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *