Съдия К. Иванова изиска от полицията паспорта на газ-хроматографа за алкохолни проби, грешка от 0,01 решаваща за присъдата на разложанин

Една стотна може да се окаже решаваща за шофьор от Разлог, заловен да кара след употреба на алкохол. Стойчо Попов бил спрян за проверка от полицейски патрул в района на КПП при село Бело поле и при тестването с дрегер пробата показала 0,99 промила. Шофьорът дал и кръвна проба в Спешен център след два часа, която отчела по-ниска стойност на алкохола – 0,51 промила. Заради това нарушение му е съставен акт и впоследствие е глобен с 2000 лв., а шофьорската му книжка отнета за 3 години. Наказателното постановление е обжалвано в съда, като в хода на делото адвокат Петър Сланчев поиска да бъде изискана справка от полицията за техническата годност на апарата газ- хроматограф, който извършва алкохолната проба. Защитата мотивира искането си с това, че при допустима техническа грешка от 0,1 отчетената стойност може да падне на 0,50 промила, при която нарушението не се счита за престъпление и високите глоби биха отпаднали.

Районният съдия Калина Иванова се съгласи и изиска техническия паспорт на апарата от началника на НТЛ към ОД на МВР – Благоевград с указание, че справката е задължителна и при неизпълнение на съдебното разпореждане ще последват санкции.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *