Топ теми

Съдът отказа бежански статут на фармацевт от Русия, избягал в Благоевград от войната в Украйна

Фармацевт, гражданин на Руската федерация, пристигнал в Благоевград, за да не бъде изпратен на фронта с Украйна, получи червен картон от българския съд, който му отказа предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен статут. Това се случи не в Административен съд – Благоевград, който миналия август отмени отказа на Държавната агенция за бежанците при МС да даде бежански статут на Зайц Д.В., направи го Върховен административен съд, който преди дни реши, че няма основание Зайц да бяга от страната си и да търси убежище в България.

Руснакът напуска страната си в края на септември 2022 г. в посока Беларус, като месец по-късно със самолет пристига в Истанбул. На 24.10.2022 г. преминава легално българската граница. В проведеното интервю в Агенцията за бежанците Зайц заявил, че е православен християнин, не е осъждан, не е членувал в политическа партия или организация, не е бил член на въоръжена групировка или паравоенно формирование, живеел в гр. Москва и по професия е фармацевт. Той признал, че не е бил лично заплашван в държавата си, но е търсен от военна комисия за връчване на призовка за мобилизация. След обявената на 21.09.2022 г. мобилизация в Русия и предвид факта, че е отбил военна служба и има медицинско образование, Зайц се страхувал, че ще бъде изпратен на фронта с Украйна, затова напуснал родината си.

В Благоевград магистратите преценяват, че руснакът основателно се страхува от преследване в държавата си и от вероятността да го мобилизират. В София обаче съдиите правят дословен прочит на критериите, по които се предоставя  статут на бежанец в Република България: лицето трябва да е чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение, намира се извън държавата си по произход и поради тази причина не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея. Във ВАС са на мнение, че от доказателствата по делото не може да се направи извод, че руснакът основателно се страхува от преследване. Той дошъл в България легално, с валиден паспорт, без да са му оказвани каквито и да било пречки. Видно било, че Зайц не одобрява войната в Украйна и не желае да участва във военни действия, но „принципното неприемане на войната и военните действия само по себе си не е основание за предоставяне на статут на бежанец“, отсъждат магистратите. Още повече че той не показал на българския съд призовката за явяване във военния комисариат – за това само свидетелствала майка му.

Зайц не можел да получи и хуманитарен статут, какъвто се дава само ако в родината му го грози смъртно наказание или екзекуция или  изтезание.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *