Съдът отмени 1000 лв. глоба на бившия главен архитект на Благоевград Васил Тинчев

Районен съд отмени глоба от 1000 лв., наложена на бившия главен архитект на община Благоевград Васил Тинчев от началника на РДНСК – Югозападен район. Административното наказание му било наложено за издаване на строително разрешение за монтаж на смукателна вентилация с вентилационни канали за отвеждане на замърсения въздух по външни фасадни стени в жилищна сграда в Благоевград, което било издадено, без да има решение на общото събрание на собствениците в етажната собственост при нужния кворум. Освен това не били представени доказателства за спазване на санитарно-хигиенните правила и нормативи, включително и такива за недопускане на наднормено шумово и друго замърсяване при монтажните работи. След констатиране на нарушенията строителното разрешение било отменено, а главният архитект глобен.

Васил Тинчев обжалвал наказателното постановление в съда. В хода на делото, разгледано от районния съдия Кристина Панкова, са разпитани като свидетели служители от РДНСК, сред които и актосъставителят, които са категорични, че строителното разрешение било неправилно.

При преценката на доказателствата обаче съдията установява, че глобата за административното нарушение е наложена след изтичане на законовия 3-месечен срок, което е съществено процесуално нарушение. При това положение съдията счита, че не следва да се обсъждат и доводите по същество на спора, тъй като въпросите има ли извършено нарушение, кой е неговият автор и има ли той вина следва да бъдат разгледани само при законосъобразно протекъл процес на налагане на административно наказание, но не и когато самото производство е водено и завършено порочно. На това основание наказателното постановление е отменено като незаконосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Припомняме, че арх. Васил Тинчев води дело за отмяна на заповедта, с която бе уволнен от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов заради допуснати тежки нарушения на трудовата дисциплина.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *