С до 25% поскъпва хлябът в Югозапада, закуските може да скочат до 40%

Поскъпване на хляба с 20-25% се очаква в Пиринско. Кога ще стане това никой от големите производители в Блгоевград не се ангажира да прогнозира. „Брашното от новата реколта се вдигна драстично и от почти месец е с около 30% по-скъпо. Високите цени са заради лошата реколта. Работим на минус, колеги в други общини в страната вече вдигнаха цената, но тук никой не смее да е пръв заради нелоялната конкуренция“, обясни ситуацията един от големите хлебопроизводители в региона – Петър Иванов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Югозапада. Той коментира, че по закон от бранша нямат право да се събират, за да обсъждат промяна на цените, и всеки поотделно трябва да преценява кога и с колко ще вдигне цените.

„Никой, дори аз не мога да се ангажирам с прогнозен период, в който поскъпването ще е факт в Югозапада. В региона сме „залети“ отвсякъде с хляб от големи заводи в София, Велинград и Пловдив, те държат цени, които по-малките производители трудно удържат вече. В момента хляб от 700 грама в търговската мрежа върви около 1 лв., максимум до 1,10 лв. Възможно е това увеличение на брашното да доведе до фалити на по-малки фирми, които вече работят на загуба, тъй като не могат да се запасяват с големи количества суровина и са зависими от колебанията в цените.

Преди години така от 35 хлебопроизводители в Благоевград останахме само 4-ма заради нелоялна конкуренция. Не издържаха колеги, които произвеждаха по 10 000-15 000 хляба дневно“, каза Петър Иванов.

Той призна, че в момента всеки изчаква другите и не смее да вдигне пръв цената от страх, че хлябът на конкурентите му ще се продаде, а неговият ще остане на щандовете. Така загубата му ще е 100%. „Както и да обясняваме поскъпването, на народа няма да му хареса“, заключи хлебопроизводителят.

Според колегата му Димитър Бакалов, един от големите производители на закуски в Благоевград, поскъпване на крайния продукт винаги се случва при лоша реколта. „Брашното в последните седмици се вдигна 3 пъти с по 40 лв., т.е. със 120 лв. на тон. Това е между 30% и 35% в зависимост от вида му. При нас все още цените са старите, защото още се работи със старо брашно. Като дойде новото, какво можеш да правиш – да работиш на загуба ли?! Това може да стане след 1 ден, до 1 седмица, не повече. И аз още работя със старо брашно, но то свършва и след седмица, от 1-ви, най-вероятно вдигам цените“, призна Бакалов и посочи, че държавата, ако иска, спокойно може да разреши този проблем само за 1 седмица и само с едно постановление.

„Един вариант е субсидията, която се дава за зърното, да се разделя и голямата част от нея да отива за тази пшеница, която остава в България. За другата, която отива за износ, субсидията трябва да е по-малка. Субсидията не трябва да се дава за площ, а за произведена продукция. Така е в много държави. Същото се отнася впрочем и за животновъдството. Ако се направи така, че животновъдите да получават по-евтина храна за животните, ще развием отрасъла и вместо да внасяме, ще започнем да изнасяме месо.

Това, което сега се получава с пшеницата, едно време се контролираше с държавния резерв. При година като сегашната мелниците отиваха и взимаха зърно от резерва. Държавния резерв обаче го окрадоха и сега затова сме на това дередже. Този резерв трябва да се възстанови. Ако и следващата година реколтата е лоша, какво ще правим?! Хлябът ще стане 2-3 лева и ще падне правителството. Няма как при толкова драстичен ръст на суровината като сега цените да останат същите. Когато горивото се вдигне с 5-10 ст., ние не можем да направим нищо, защото няма как да вдигнем с 1 ст. закуската или хляба. Като се вдигне токът с 10-15 ст., пак не става продукцията ни да поскъпне с 1-2 ст.

Минималната заплата заедно с осигуровките се вдигат уж с 5-6 лв., но като ги разделиш на човек, пак не става да коригираш цената на продукцията и всичко е за сметка на производителя. И чак сега, когато се вдигна суровината, може да се коригират цените и с другите увеличения вместо с 20 ст. се налага да вдигнем цената с 30-40 ст. Заради това натрупване, което се получи в годините, очаквам продукцията ни да скочи с до 40 ст. Не се получават нещата при нас, защото искаме да гоним европейски нива, но цените да останат азиатски. Не се получава!“, категоричен е Димитър Бакалов.

В отговор на въпрос на „Струма“ той отбеляза, че в пазарната икономика няма основна стока и цените се определят от търсенето. Ако иска държавата да задържим ръста на цената на хляба, може да го направи, при това без допълнителни разходи, а само с преразпределяне на и сега даваните субсидии. Според Бакалов така хем хората ще са доволни, хем правителството няма да падне.

„Коментираната идея да се намали ДДС за бранша е пълна глупост, тъй като 80% от фурните не са регистрирани по ДДС“, убеден е той и обясни, че става дума за малки пекарни, в които работят по 1-2-ма души, правят се по 300-500 хляба и законът не ги задължава да са регистрират по ДДС. „Затова статуквото няма да се промени от смъкване на ДДС в бранша”, категоричен е Д. Бакалов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *