С Европейска заповед за арест ще издирват Николай Николов – Паскал

Софийският градски съд разреши на Софийската градска прокуратура издаването на Европейска заповед за арест по отношение на Николай Николов-Паскал, потвърдиха от прокуратурата.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Николов е обвиняем за участие в престъпна група с цел контрабанда. Заедно с него са обвинени още бившата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, както и Марин и Стефан Димитрови.

От съда съобщават, че събраните по време на досъдебното производство доказателства сочат наличието на обосновано предположение за съпричастност към престъпленията, за които мъжът е обвинен. Според съда е налице и реална опасност същият да се укрие, тъй като не е намерен на адреса му в България. 

Според съдебният състав обвиняемият знае за воденото срещу него наказателно производство, въпреки което не се завръща в страната под предлог, че се лекува в чужбина. Доказателства за провеждането на такова лечение обаче няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната, допълват от съда.

Също така той не е посочил чрез упълномощен свой защитник адрес в чужбина, от който би могъл да бъде надлежно призоваван и въпреки че е уведомяван от своите защитници за хода на воденото срещу него наказателно производство, продължава да не се завръща в страната.

Кой е издирваният Никола Николов – Паскал?

В ъндърграунд средите Никола Николов – Паскал е наричан „кралят на цигарите“. Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

Така нареченият Паскал е от Димитровград. Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничния пункт „Капитан Андреево“. Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на „Държавна сигурност“ и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров – Доктора.

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите служби и друго – как да не привлича внимание и това го отличавало от Иван Тодоров – Доктора, с когото се били разделили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

Според информация на БНТ, за да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов – Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море. През 2021 година обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България „Н-6“ ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 хиляди лева. За офис на дружеството наел цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *