С какво да се храним, за да предотвратим кръвни съсиреци

Вероятно всеки човек е чувал за кръвните съсиреци и тромбозата, но не всички осъзнават колко опасни могат да бъдат те. Тромбът е отговорен за развитието на такива фатални заболявания като инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт

Кардиолозите обвиняват холестерола за всички проблеми. Смята се, че сърдечните атаки са причинени от нарушения на сърдечния ритъм, които се дължат на стесняване на артериите в резултат на натрупването на холестеролни плаки, пише zdrave.to

Но последните научни данни сочат, че човек умира не от холестерола. Той може да бъде убит от тромб, който се образува от холестеролна плака в артериите.

Образуване на тромби

Тромбозата в кръвта вероятно е единственият сериозен симптом, определящ дали ще получите инфаркт, инсулт или увреждане на кръвоносни съдове. Степента на опасност се определя от тромботичните фактори: вискозитет на кръвта, гъстота и лепкавост, склонност за образуване на кръвни съсиреци и тяхното нарастване.

Всички тези фактори до голяма степен се определят от храненето. Една от тях е колко тромбоцити (най-малките кръвни клетки) са склонни да се натрупват, образуват кръвни съсиреци и да се придържат към стените на кръвоносните съдове.

Друг фактор е количеството фибриноген, протеин, който е сурова суспензия за кръвни съсиреци. Високото съдържание на фибриноген в кръвта е най-важният признак на сърдечни заболявания и инфаркти.

Важна роля играе фибринолитичната система, която разрушава и разтваря ненужните и опасни тромби. Степента, в която тази система е активна, както и нивото на фибриноген, са важни детерминанти на сърдечните заболявания, смята д-р Виктор Гуревич, кардиолог от Харвард.

Експерименти потвърждават основния ефект от храненето върху развитието на сърдечни заболявания и връзката с тромботични фактори, а не с холестерола в кръвта.

Ефект на храненето върху процеса на тромбоза

Лекарите винаги предупреждават пациентите да не приемат аспирин преди операцията. Те се страхуват от „разреждане на кръвта“, влошаване на коагулацията ѝ. Кръвта трябва бързо да се сгъсти, за да покрие раната, направена със скалпел.

Но хирургът казва ли ви преди операцията да не ядете китайска храна? Или да избягвайте големи дози джинджифил, чесън, черни гъби и мазни риби като сьомга и сардини?

Факт е, че всички тези продукти също са антикоагуланти, които могат драстично да намалят коагулацията на кръвта, те имат същия биологичен механизъм като този на аспирина.

Такива продукти блокират действието на вещество, наречено тромбоксан, което увеличава способността на кръвни клетки ламеларни комбинирани в един елемент, образуващ тромб и затваряне на увредената съдова стена.

Мазни храни като сирене и пържоли, правят кръвта по-плътна, защото техните тромбоцитите са по-лепкави и по-лесно се събират и образуват кръвни съсиреци.

В допълнение, някои храни повишават или намаляват нивото на фибриногена, което играе важна роля при образуването на тромби, а също така ускорява или забавя процесите на разтваряне на кръвните съсиреци.

Съществуват и такива продукти, които оказват влияние върху вискозитета и проводимостта на кръвта, допринасят или предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, причиняващи запушване на кръвоносни съдове в сърцето, мозъка, краката и белите дробове.

Продукти, предотвратяващи образуването на тромби

Чесън

Ерик Блок, професор по химия в Университета на Ню Йорк смята, че изолираният от чесън ахон е вещество със същия ефект като антикоагуланта на аспирина, или дори го превъзхожда.

Ахонът получил името си от испанския ajo – „чесън“ е вещество, съдържащо сяра, което се формира в рамките на няколко минути след разрязване или смачкване на чесъна.

Ахонът участва в понижаването на холестерола и предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да получите повече ахон от чесъна.

Не режете чесъна, а го смачкайте. Това освобождава ензимите и алицин. Леко запържете чесъна. Високотемпературната обработка също помага. Прибавете чесъна към домати или го добавете към друга кисела храна. Дори малко количество киселина допринася за освобождаването на ахона.

В допълнение, много ахон се освобождават при смесване на натрошен чесън със сирене фета и зехтин (това е известно гръцко лекарство за сърдечни заболявания).

Лук

Лук има наистина невероятна способност да противодейства на тромбообразуващия ефект на мазни храни. Изследователи от Медицинския колеж в Индия провели експеримент: първо дали на участниците много мазна храна с масло и сметана и установили, че способността на тялото да разтваря кръвните съсиреци е рязко намаляла.

След това са дали същата вечеря, като този път с допълнение са сложили 60 грама лук – суров, варен или печен. Кръвните тестове няколко часа по-късно показали, че лукът напълно блокирал вредните ефекти на мазните храни. За това е била достатъчно по-малко от половин чаша лук.

Заключение: Ако ядете мазни храни, не забравяйте за лука. Малко лук в хамбургер, омлет или пица може да неутрализира тромбогенните свойства на тези мазни храни.

Риба

Тъй като кръвните съсиреци са причина за 80% от инсултите, мазната риба ще ви помогне да ви предпази, защото действа като слаб антикоагулант, който забавя образуването на кръвни съсиреци.

Пол Нестел, ръководител на изследователския център за човешко хранене в Австралия, и колегите му установили, че около 150 грама сьомга или сардини на ден намаляват нивото на опасния фибриноген средно с 16% и увеличават времето на кървене с 11%.

Подобни резултати са получени от изследователи от Харвард. Те предполагат, че яденето на 195 г консервирана риба тон може да разреди кръвта не по-малко ефективно от аспирина.

Когато ядете мазна риба, вашите тромбоцити освобождават много по-малко тромбоксан, което им дава команда да се съберат.

Заключение: Антитромботичният ефект може да се постигне, като се консумират около 105 грама мазни риби (скумрия, херинга, сьомга и сардини) или около 180 г консервирана риба тон.

Червеното вино

Д-р Джон Фолц на Медицинския факултет на университета на Уисконсин е установил, че използването на две и половина чаши червено вино намалява тромбоцитната лепкавост, а оттам и способността да се образуват животозастрашаващи кръвни съсиреци.

Червеният гроздов сок също помага, но отнема три пъти повече време, за да постигне същия ефект. Учените в университета Корнел са предположили, че основното активно вещество на виното в този случай е ресвератролът, съдържащ се в кожата на гроздето. Всеки път, когато гъбична инфекция навлиза в гроздето, плодовете са защитени и секретират естествения пестицид ресвератрол, точно както човешкото тяло произвежда антитела за борба с инфекциите. Ако пиете червен гроздов сок или червено вино, приемате определено количество ресвератрол в тялото, твърди д-р Лерой Крисис, професор в Аграрния колеж в университета „Корнел“. Установена е висока концентрация на това вещество в червеното вино, но не и в бялото. Ето как се обяснява това: при производството на червено вино пресованото грозде ферментира заедно с кожата, а при производството на бяло вино, гроздето се пресова, а кората, богата на ресвератрол, се изхвърля.

Заключение: Редовното приемане на червено вино в умерени количества при хранене очевидно допринася за антитромботичните процеси и предотвратява сърдечните заболявания. Това означава, че жените трябва да пият по чаша, а мъжете – две чаши вино на ден.

Чаят

Чаят наистина защитава артериите от кръвни съсиреци. Учените от японския централен изследователски институт в Ито отбелязват, че един вид танин, наречен катехин, съдържащ се в зеления чай, потиска натрупването на тромбоцити не по-малко активно от аспирина.

В допълнение, чаят забавя образуването на лош холестерол по гладката мускулатура върху стените на артериите. Това възпроизвеждане насърчава появата на артериални плаки.

Зеленчуци

Тези, които ядат много плодове и зеленчуци, са по-способни да се справят с проблема с кръвните съсиреци, както показва едно шведско проучване, проведено сред 260 пациенти на средна възраст. Други проучвания показват, че витамин С и фибри, концентрирани в зеленчуците и плодовете, стимулират процеса на разтваряне на кръвни съсиреци и помагат за забавяне на натрупването на тромбоцити. В допълнение, най-ниското ниво на фибриноген, причиняващо образуване на тромби, се наблюдава при вегетарианци, особено тези, които не ядат никакви животински продукти, включително яйца и мляко. Вероятно причината е, че плодовете и зеленчуците съдържат вещества, които понижават нивото на фибриногена, докато животинските мазнини и холестеролът го увеличават.

Лют пипер

Лют червен пипер – отлично средство за лечение на кръвни съсиреци. Доказателство за това идва от Тайланд, където хората редовно ядат лют пипер като подправка. Лютият пипер съдържа витамини А и Е, калий и фолиева киселина, които перфектно разреждат кръвта. Хематологът Сукон Висудхифан от Банкок вярва, че червеният лют пипер изчиства кръвта от кръвни съсиреци и затова тайландците страдат много по-малко от запушване на артериите.

Други подправки

За да се предпазите от злокачествени кръвни съсиреци, ще ви помогнат с други подправки. Кришна Шривастава от Университета в Одена в Дания изследвал единадесет вида подправки и установил, че седем от тях потискат агрегацията на тромбоцитите.

Най-силните са карамфил, джинджифил, кимион и куркума. „Карамфилът в това отношение е по-ефективен от аспирина“, казва д-р Шривастава. Основното активно вещество в карамфила е най-вероятно еугенол, което намалява производството на тромбоксан.

Веществата в джинджифил, според д-р Шривастава, по-ефективно потискат синтеза на простагландин, отколкото мощният индометацин. Ако приемате антикоагуланти, преди да добавите голямо количество джинджифил, който разрежда кръв, към диетата си, консултирайте се с лекар.

Китайски черни гъби

За да се предпазите от образуването на кръвни съсиреци, напълнете кръвта с лекарство от азиатски черни гъби, наречени „мор“ или „дървесно ухо“.

Тези гъби са добре известни в китайската медицина заради положителното им въздействие върху кръвта. Оказва се, че черните гъби (но не всички, а именно китайските) съдържат редица компоненти за разреждане на кръвта, включително аденозин, който също се съдържа в чесъна и лука.

Наличието на такъв голям брой разредители на кръвта в храната на китайците – чесън, лук, черни гъби и джинджифил – може да обясни защо представителите на този народ толкова рядко страдат от коронарна артериална болест.

Зехтин

В допълнение към всички други предимства, зехтинът дори намалява лепливостта на тромбоцитите, което може би обяснява ползите за артериите.

Например, британски учени от медицинското училище в Лондон поискали от доброволците да вземат три четвърти супена лъжица зехтин два пъти дневно в продължение на осем седмици като допълнение към нормалната диета.

Способността на тромбоцитите да се натрупват намаляла драстично. Изследователите заключили, че зехтинът е полезен за състоянието на тромбоцитите, добавяйки, че това обяснява защо хората в Средиземно море, които консумират много зехтин, страдат по-малко от сърдечни заболявания.

Трябва да се помни, че е важно да се намали приема на храни, богати на витамин К, тъй като те допринасят за коагулацията на кръвта. Сред тях на първо място са плодовете от арония.

Има витамин К в спанака, салатата и други зелени храни. Ако имате плътна кръв, трябва да имате предвид, че храните, богати на витамин К, я правят още по-плътна.

Храненето, насочено към борба с кръвните съсиреци, е може би най-важната мярка, която трябва да предприемем, за да предотвратим сърдечни заболявания и инсулт, което е още по-важно от контрола на холестерола.

Хранене за профилактика на сърдечни заболявания

Яжте мазни риби, чесън, лук и джинджифил и пийте червено вино (умерено). Всичко това разрежда кръвта и не позволява образуването на кръвни съсиреци.

Ограничете употребата на мазнини, особено наситени животни и растителни полиненаситени видове омега-6.

Опитайте се да използвате едновременно с храната, която допринася за образуването на кръвни съсиреци, храни, които предотвратяват появата им.

Ако приемате антикоагуланти, страдате от кървене или вашите близки са имали инсулт, трябва да ядете храна, която разрежда кръвта в умерени количества. Ако се притеснявате, попитайте лекаря, за да проверите дали кръвта ви коагулира нормално.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *