
С кулинарно пътешествие до разложкото село Бачево ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград почерпиха опит и приготвиха характерни за региона ястия по автентични рецепти. Преди две седмици гимназисти от специалностите „Готвач“, „Кетъринг“ и „Организация на туризма и свободното време“ гостуваха на атрактивните бачевски баби, които ги посветиха в тайните на местната гастрономия. Вчера учениците показаха какво са научили в своеобразен открит урок, който се превърна в истински празник за сетивата. На събитието присъстваха началникът на РУО Ивайло Златанов, областният управител Мария Димова, заместникът й Христо Ангелов, представители на Югозападния универитет и на бизнеса, които са партньори на училището. По този повод директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова подчерта, че израстването на децата в професиите може да се случи само с общите усилия и сътрудничеството между държавата, бизнеса и образователните институции. Специални гости бяха и бабите от Бачево, който дойдоха на място, за да проверят доколко учениците са усвоили предадените им рецепти и разминават ли се техните гозби от оригиналните.
С много желание, старание и дълги часове, прекарани в професионалната учебна кухня, гимназистите приготвиха обредни ясти, които са сред емблемите на Бачево и са характерни за празника Димитровден. Присъстващите дегустираха питка, баница с праз и сирена, като имаше вариант с булгур. Изключително вкусни се оказаха и бобът на фурна, печените ябълки, тиквата с мляко, царевицата с пшеница и типичната бачевска баница с пръжки, наречена фудула. „Черешката на тортата“ бе гювечът, къкрил на тих огън от рано сутринта, който в зависимост от това дали именякът е мъж или жена, се приготвя от петел или кокошка. Впечатление направи, че докато гозбите бяха представяни, на мултимедийния екран течеше презентация за Бачево, а освен това бяха показани и оригиналните рецепти на всяка една от вкусотиите. Единствено разминаване имаше при прочутата бачевска шупла.
Необходимите продукти за приготвянето на деликатеса /по оригиналната рецепта/ са: 1 кг брашно, сол, едно яйце, 500 г сирене, две пакетчета масло. Самото брашно се пресява, в средата се прави кладенче, поръсва се със сол и се добавя яйцето. Замесва се тесто с гъстота като за палачинки. Във фурна предварително се загрява тава с масло, след което сместта се разстила на дъното на тънък слой. Малко преди да се извади се поръсва сиренето.
Оказа се, че оригиналът и шуплата на учениците се разминават по чисто технически причини. Бачевските баби приготвят прочутата си вкусотия на печка с дърва, а в училището използват професионален конвектомат.








„Откакто се прибрахме от Бачево, непрекъснато се опитваме да направим като вашата шупла, но нашата винаги става по-дебела“, признаха учениците. Това накара ръководителя на жените от Бачево Райна Самарджиева да запретне ръкави. На място и собственоръчно тя забърка тестото /без да използва миксери, бъркалки/, показа каква точно трябва да е гъстотата на сместа, сгорещи във фурната тавата с масло…
Кулинарния урок с любопитство наблюдава и областният управител Мария Димова, която е от Банско. Тя чистосърдечно призна, че помни вкуса на шуплите, тъй като нейната баба често й приготвяла, и се отдаде на непринуден разговор с жените от Бачево и учениците.
В разговор с репортер на „Струма“ Р. Самарджиева сподели рецептата за печена тиква с мляко, която се превърнала в любимия десерт на гимназистите, и не само на тях: Важното е тиквата да е балка, защото е по-плътна. Нарязва се на кубчета с големината на локуми и се овалва с брашно. Така се нарежда в тепсията и се залива с прясно мляко, захар и малко олио или масло. Пече се на тих огън, докато остане само на тиква и сок.
Това ми е настолният десерт и аз го правя целогодишно“, каза баба Райна и разкри рецептата на баницата с булгур.
На въпрос как намира идеята учениците, които се занимават с туризъм и кулинария, да посещават различни места и да изучават регионалната кухня Р. Самарджиева отговори: „Учителите и директорката заслужават адмирации, че са разкрили такива паралелки и се опитват да върнат децата към корена, бита и традициите на българина. Това наистина е похвално, защото в последно време се увличаме по чуждото, модерното и изпуснахме децата. И когато учениците бяха в Бачево, им казах, че една от тайните е винаги да използват български подправки. Ето и за гювеча. Ако сложите джинжифили-минджифили, вкусът ще е един, но ако са мерудия и чубрица, ще е съвсем друг. Също така пожелах на всички да станат готвачи и да останат в България. Да ядем техните манджи, а не западните полуфабрикати, които, като се сложат в микровълновата, не можеш да познаеш манджа ли е, какво е. Надеждата ни е точно сегашните ученици, младите хора, да ни наследят и да продължат да държат, да милеят, да съхраняват българското“, каза Р. Самарджиева .
С думите „Портата на село Бачево е отворена за вас по всяко време. Ние винаги ще ви бъдем от помощ, стига да искате“ кулинарките – пазители на бита и традициите, подариха на учениците и колектива на ПГТЛП статуетка с кон, който е символът на Бачево.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА