С открити уроци във виртуални класни стаи ученици и учители на СУ – Симитли показаха как учат в електронна среда

Учители и ученици на СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Симитли демонстрираха как учат в електронна среда от разстояние с открити уроци във виртуалните класни стаи. Първа пред колеги, гости и образователни специалисти „се изправи” старши учителят в начален етап Петранка Ашминова с урок по „Околен свят” с 2 „б клас” на тема „Опознавам своето тяло“.

Часът, на който дистанционно присъства старши експертът по начално образование в РУО Анета Марянска и ръководството на училището, започна с предговор, след което децата усвояваха нови знания по един увлекателен начин. Те се запознаха с човешкото тяло, решаваха задачи, гледаха кратко филмче по темата и на финала получиха разяснения за предстоящата им домашна работа.

Не по-малко интересен бе и урокът по музика в 7 „а” клас, изнесен от старши учителя Александър Георгиев. Във виртуалната класна стая звучаха откъс от  „Лебедово езеро“, инструментална сюита на Бах, Симфония № 40 на Моцарт, като учениците и техните гости се пренесоха в различни музикални епохи – от барок до романтизъм. В контекста на темата „Танците в композиторското творчество“ седмокласниците имаха практически задачи и упражнения. Чрез клипа от домашната работа на учениците – откъс от филма „StepUp 4 Revolution“, присъстващите се насладиха на съвременен танц, а в края прозвуча и оригиналната версия на песента на Стефка Съботинова „Притури се планината”.

„И двата открити урока във виртуалните класни стаи преминаха успешно и бяха високо оценени както от нас – ръководството, така и от гостите, което е показател, че учениците на нашето училише успешно учат в електронна среда“, сподели директорът на СУ„ Св.св. Кирил и Методий” – Симитли Таня Янкова.

Впечатляващ е фактът, че от училището са успели „да обхванат” и мотивират за дистанционно обучение всичките си 634 ученици. В преподаването в електрона среда участва целият педагогически колектив от 64 човека. Онлайн работят и логопедът, психологът и ресурсният учител, които оказват необходимата помощ и подкрепа на учениците. А иначе както при реалното, така и във виртуалното училище за повечето деца един от най-любимите предмети е физическото възпитание и спорт.

„Колегите качват клипчета, пращат линкове, включват се „на живо”, показват упражнения, дават съвети и указания, а учениците чакат с нетърпение часовете по физическо възпитание и спорт, и стриктно изпълняват поставените им задачи”, разясни Т. Янкова. Тя бе категорична, че всеки един предмет може да се преподава дистанционно, но чистосърдечно призна, че й липсва живият контакт с децата и колегите, и с нетърпение очаква училището отново да се огласи с весела детска глъч. А докато се завърнат към нормалното ежедневие и ритъм, от СУ – Симитли ще продължат с онлайн уроците, като такива открити предстоят и в гимназиален етап.           

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *