С покрив, готов всеки момент да се срути върху главите на миряните, и килнат кръст храмът в дупнишкото село Бистрица посреща 120-г. юбилей

120-годишният храм „Възнесение Господне“ в дупнишкото село Бистрица отбелязва юбилея си с покрив, който всеки момент може да се стовари върху миряните. Кръстът на кубето на храма се е килнал на една страна от години. От две години настоятелството на храма чака средства за ремонт на покривната конструкция от Светия синод, надяват се на помощ и от общината в Дупница. С усилията на местни родове храмът е построен през 1891 г. През 1965 г. за последно е правен основен ремонт, показват протоколи от архивите на храма.

В село Бистрица живеят около 2000 миряни, но малко от тях влизат в църквата. През годините са правени малки дарения от местни жители за дребни ремонти, но сумата, необходима за основен ремонт, е непосилна за тях.  

„Преди две години при опит за козметичен ремонт на храма се оказа, че покривната конструкция е изгнила на много места. Тя е направена от дърво и кал. При подмяната на ел.инсталацията зейнаха дупки по изгнилия гредоред. Оказа се, че проблемът не е малък и с козметичен ремонт няма как да се реши”, заяви за „Струма” свещеник Георги Гелов и допълни: „Има три варианта за основен ремонт на покрива, но те не са по възможностите на църковното настоятелство, трябват доста средства. Единият вариант е да се направи частичен  ремонт на покрива. Преди 120 г. са използвали мура за покрива, дървото издържа до 150 г. Ако предприемем частичен ремонт, ще подменим изгнилата част на дървесината и след някоя година ще се наложи още един ремонт. Вторият вариант е да се свали част от покрива и да се изгради наново, но това ще отнеме време и храмът трябва да бъде затворен. Най-доброто решение е да се свали покривът изцяло и да се изгради със съвременни материали, но за това ще са необходими около 300 000-400 000 лв., което е непосилна сума за храма.

Преди около 2 г. чрез архиерейския наместник изпратихме писмо до Митрополията в София, в което църковното настоятелство обясни с факти и снимки какво е състоянието на храма и ако има възможност, да отпуснат средства. Надявам се и държавата да подпомогне ремонта“, заяви свещеник Гелов.

Той показа документи от извършено от лицензиран инженер-конструктор обследване и неговото заключение е: „Съществува риск от срутване на покрива“.

„От Митрополията отпуснаха близо 2 млн. лв. за ремонт на храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница и за други храмове в общината. Храмът в Бистрица е сред първите в листата за отпускане на средства от синода. Следващата седмица имам среща в София, надявам се да се намерят някакви пари”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски заяви: „Преди 2 години търсих съдействие от игумена на Рилския манастир, който обеща да подпомогне ремонта с материали, но са необходими документи, с които да се докаже, че ремонтът е неотложен. Може да се искат средства и от общината, ако има представен проект за ремонта“, заяви Огненски.

Храмът в с. Бистрица се намира във високата част на селото. По време на управлението на община Дупница от Атанас Янев общината отпусна средства и бе построена красива, висока камбанария, та звукът на камбаните да се чува във всички краища на селото. През нощта дворът около храма е осветен, свети и камбанарията.

Любопитство буди и около 20-метрова липа пред входа на храма, за която специалсти еколози казват, че е на над 80 г.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *