С тай-чи, чаена церемония и калиграфия студенти и преподаватели честваха Китайската нова година в ЮЗУ

С демонстрация на бойното изкуство тай-чи, песни, танци и забавни игри във Филологическия факултет на Югозападния университет празнуваха Китайската нова година. Студенти, преподаватели и гости изпълниха класната стая „Конфуций“, в която се провежда обучение по китайки език, и всички бяха посрещнати с оригинален азиатски чай, приготвен на място.

„Всяка година отбелязваме този празник, като се стараем честването да е по различен начин”, сподели деканът на факултета проф. Магдалена Костова-Панайотова, която е била три пъти в Китай. Тя разказа за значението на Китайския пролетен фестивал, традициите, свързани с Лунната нова година, символиката на червения цвят.

Лекторката от Китай Джанг Ли Мин припомни, че 2020 г. е Годината на металния плъх, което се свързва със сила, щастие и просперитет за всички зодиакални знаци.

Празненството бе разделено на три части, като всички бяха много интересни, образователни и изпълнени с положителни емоции. Благоевградчани, посещаващи курсовете по китайски в университета, отправиха музикален поздрав към присъстващите. „Учениците“ от групите, както за напреднали, така и за начинаещи – изучаващи езика от два месеца, впечатлиха със своята подготовка, произношение, интонация и прекрасното изпълнение на една от най-известните китайски песни – за Жасмина. Всички желаещи можеха да се включат и в демонстрацията по тай-чи, да се опитат да изпишат името си с йероглифи, да плетат гривни с цветни конци.

Изключително трудна, но за сметка на това забавна, бе и играта за хващане на бобени зърна с клечки за хранене. За мнозина това се оказа неизпълнимо предизвикателство, но имаше и такива, които боравиха много добре с клечките. Заслужени поздравления получи преподавателят от Природо-математическия факултет гл. ас. д-р Иво Дамянов. Самият той посещава курса по китайски от 3 години, затова се справи без проблем, като каза сложни скоропоговорки на чуждия език и бе сред най-добрите по тай-чи.

Присъстващите бурно аплодираха и китайски студенти, обучаващи се в ЮЗУ, които се представиха с български имена и представиха традиционен танц от родината си. На финала гостите дегустираха китайски ястия, десерти и получиха подаръци от новите си приятели от Китай.

Малко преди честването на празника проф. Панайотова сподели, че все повече студенти, докторанти от Китай, искат да дойдат в ЮЗУ „ Н. Рилски“.

„Може да се каже, че има огромен интерес към нашия университет. Дори и българският консул в Пекин ни отправи запитване. Това, което е необходимо, е да се отстранят пречки на ниво министерство, защото китайските студенти получават много трудно визи“, каза деканът и допълни, че в петък миналата седмица се е състояла среща с китайския посланик.

„Повдигнахме въпроса точно за такава възможност – да се облекчат визовите условия за студенти, които да идват тук, защото има огромен интерес“, разкри проф. Панайотова и подчерта, че неслучайно във Филологическия факултет на ЮЗУ е разкрита специалност „Педагогика на обучението по български и китайски”.

По повод стартиралите преди 5 години курсове по китайки деканът коментира, че обучението не само продължава, а и пeриодично се разкриват нови групи за начинаещи, като има възможност за сертифициране, т.е. изкаралите курса да получат сертификат за ниво на владеене на китайски език.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Чан Кай-ши

    Китайките да грабват клечките и да идват, давам им да ми хванат „бобените“ зърна, че и чушката над тях…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *