С 4 млн. лв. асфалтират пътища в Петричко, изграждат нов, по-кратък за Подгорието, край отсечката за Беласица изграждат жилищен комплекс

Град Петрич ще се свързва с всички села от район Подгорие с нов, значително по-кратък маршрут, след като беше защитен проект за асфалтиране на стария път между града и село Беласица, откъдето ще се прави и връзката с главния път за Подгорието. Проектът на община Петрич е по ОП „Развитие на селските райони” на обща стойност  4 420 534 лв.

Проектното предложение включва цялостна рехабилитация, в това число полагане на нова асфалтова настилка на четири възлови участъка от общинската пътна мрежа и всичко, свързано с прилежащата пътна инфраструктура. Това са: пътят Петрич-Беласица /пътят от черквата „Св. Петка” до разклона за село Беласица/; пътят Скрът-Габрене; пътят Габрене-Златарево; пътят от с. Гега до отклонението за Чурилово. Това са общо около 10 км общинска пътна мрежа.

Пътят от град Петрич до село Беласица никога не е бил асфалтиран. Той започва от кв. „Бухото” и излиза под отбивката за село Беласица, при главния път за Подгорието. Общата дължина на трасето е близо 4 км, габаритите на пътя ще са между 3 м и 6 м. За да се избегне необходимостта от отчуждителни процедури, пътят е проектиран така, че на места има и стеснени участъци.

„Според проекта за Общ устройствен план на община Петрич около този път е предвидено жилищно строителство на определена височина. Освен това правим постъпки бившият стрелбищен комплекс, сега държавна собственост, да бъде придобит от община Петрич и в този район да се заложи още, както жилищно, така и индустриално строителство”, обясни кметът Димитър Бръчков.

Той напомни, че в нито една друга посока гр. Петрич не може да се разраства като жилищно строителство и заради това проектът за пътя до село Беласица е особено важен. „Градът е презастроен и това е нова възможност”, посочи кметът.

За другите три пътни отсечки по проекта – Скрът-Габрене; Габрене-Златарево; село Гега до отклонението за Чурилово, където има само черен път, също е предвидено цялостно асфалтиране. За село Гега е заложено и разширяване на урбанизираната територия по ОУП, тъй като има заявени инвестиционни намерения в областта на туризма. В този район е и чуриловски манастир „Св. Георги”, който е сред посещаваните туристически обекти.

„Като цяло с реализирането на този проект решаваме кардинални проблеми с пътната инфраструктура. Избрани са тези отсечки, защото отговарят на условията по програмата”, обобщи кметът Димитър Бръчков.

Вчера са обявени и обществените поръчки за авторски надзор, строителен надзор, управление и СМР по проекта на ОП „Развитие на селските райони”.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *