Тази жена всеки ден се срамува от името си, иска от съда да ѝ го смени

За поредна година Районният съд във Варна отчита ръст на постъпилите молби за промяна на име. Общо 165 са броят им за 2018 година при 108 за 2017-а и 47 през 2016 г. Това съобщи зам.-председателят му Десислава Жекова по време на годишния си отчет за работата му, пише Телеграф.

Мотивите за промяна на името са различни, но в повечето случаи става въпрос за позорящи или осмиващи личността имена на носителите им на някой чужд език, където пребивават.

Такъв е случаят с Галина, която от години живеела в Италия. В превод името й там означава кокошка и тя поискала промяната му, казаха от Варненския районен съд. Имената си сменят и други българи, живеещи в чужбина, тъй като те били трудни за произнасяне на съответния език и за запомняне.

През отчетния годишен период има леко увеличение и на делата за домашно насилие, които през 2018 г. са били 226, като при 57 от тях е имало искане за защита. Увеличение има и при делата за родителски права при липса на сключен граждански брак.

От съда отчетоха още, че 1/3 от всички дела в наказателното отделение са за обжалване на актове на КАТ, НАП, Инспекцията по труда, Държавна финансова инспекция и други, което е показател за активността на гражданите и юридическите лица.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *