Тази нощ: Пик на падащи звезди

Пикът на метеоритния поток Персеиди ще можем да наблюдаваме тази нощ. Тъй като Луната е пълна, най-много падащи звезди ще се виждат преди изгрев слънце. Ако сте на място, където няма светлинен шум, ще станете свидетели на невероятния небесен спектакъл.

„Пълната луна опита да засенчи кулминацията на метеорния поток „Персеиди“. Тя създаваше светъл фон, на който слабите метеори не могат да бъдат наблюдавани. Затова е по-добре спектакълът да съвпадне с безлунна нощ“. Това обясни пред Bulgaria on air. Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките (БАН).

Падащи звезди в небето ще могат да се видят до около 26 август. „Тъй като пикът отминава, броят метеори, които могат да бъдат наблюдавани на час, ще спада с напредване на времето“, каза още физикът. По думите му, довечера могат да се видят около 100 метеора на час, като те се движат със скорост от около 60 километра в секунда.

В София светлинното и праховото замърсяване са доста значителни и затова метеорите могат да се наблюдават най-добре някъде високо в планината, където въздухът е чист и е доста по-тъмно, отколкото в града, обясни доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра Астрономия към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Персеидите“ са най-интензивният метеоритен поток през лятото. За разлика от зимните, тяхното наблюдение не е съпроводено с дискомфорт заради ниските температури.

Предстои и максимумът на метеорния поток „Дракоиниди“ – в нощта на 8 срещу 9 октомври.

„Когато Земята, обикаляйки около Слънцето, в определени дати от годината преминава през тези облаци от космически частици, тогава в ясна и безлунна нощ може да забележим повишен брой метеори или както са по-популярни – падащи звезди“, обясни още Пенчо Маришки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *