Тайната на брачната халка на Елизабет II

В една херметична и контролирана институция, каквато е британската монархия е нормално да има тайни, които широката общественост никога няма да узнае, пише Дарик. Но не спираме да се учудваме, че днес, 68 години след коронясването продължаваме да откриваме непубликувани подробности за Елизабет II. И не говорим за разговорите при затворени врати, които тя е водила през десетилетията със световните лидери, а за нещо, което е било пред очите на обществото през цялото това време като брачната й халка, съобщава любопитните подробности „Венити Феър“.

Бижуто, което кралицата никога не е сваляла от пръста си, откакто съпругът й, херцога на Единбург Филип го е сложил по време на сватбата им. Церемония, проведена преди почти 73 години (годишнината ще бъде отбелязана на 20 ноември), която освен всичко друго е първата кралска сватба, излъчена на живо от телевизията по целия свят.

Важно събитие, което позволява на повече от 200 милиона зрители от всички континенти да присъстват на момента, в който тогава все още принцесата и нейния избранник си казват „да“, без да знаят, че няколко години по-късно ще започнат заедно най-дългото царуване в историята на Англия.

Изглежда просто, този златен пръстен не струва и лира на херцога на Единбург, който поискал да бъде изкован за съпругата му от огромен къс злато, който получил като подарък от жителите на Уелс по случай брака му. Това, което никой не знае е, че в момента, в който го занася при бижутера, Филип го помолил да гравира вътре надпис, който никой: освен него и самата кралица, не е виждал.

Това наскоро беше разкрито от писателката Ингрид Сюард, автор на „Принц Филип: Портрет на херцога на Единбург“, оторизирана биография на съпруга на Елизабет II, която беше публикувана в Англия и която съдържа неизвестни досега факти като този за скритото съобщение. 

„Кралицата никога не е махала пръстена и следователно никой никога не е успял да види какво е написал херцога в него“, казва кралският биограф в книгата. „Единствените, които знаят тази тайна, са кралицата, нейния съпруг и майстора, гравирал молбата на бъдещия принц“, обяснява Сюард, която също уверява, че херцогът е участвал активно в изработването на пръстена, с който е поискал ръката на Елизабет II.

Прави го с помощта на майка си, принцеса Алиса Гръцка и Датска, която предложила като подарък за сватбата диамантена диадема, за да може от нея да създаде годежния пръстен. За да направи това, Филип отишъл при местен бижутер, който превърнал скъпоценните камъни от тази диадема в брилянтен пасианс от диаманти с пет камъка от всяка страна и класически платинен обков. Елизабет казва „да“. Останалото е история…

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *