Тайните на 25 столетници за дълъг живот

Вино, шоколад и сладолед – ключът към дълголетието може да е по-сладък, отколкото сте си мислили някога или това е така поне според столетниците, чиито тайни предстои да ви разкрием днес. Разберете какви са те и живейте пълноценно, без значение на колко години сте!

Бекон

Рут Бенджамин от Маршал, Илинойс предизвика голям интерес в социалните мрежи миналата година, заявявайки, че беконът значително е допринесъл за трицифрения ѝ рожден ден. На 109 години дамата все още продължава да яде любимата си храна за закуска и картофи всеки ден.

Бира

104-годишната Милдред Бауърс се радва на бира всеки ден точно в 4 следобед – с разрешението на лекаря си, разбира се, но вярва и в добрите си гени.

Сладолед

Най-старият ветеран на Америка Ричард Овертон вече е на 111 и не се е отказал от любимите си кулинарни удоволствия. Наред с пурата, уискито и бърбъна, не пропуска да се наслади и на сладолед с пекан.

Шоколад

102-годишната Юнис Модлин никога не е пиела или пушила, но приписва достолепната си възраст на много по-вкусен навик – яде по две блокчета черен шоколад всеки ден. Прапрабабата от Боунвил, Индиана признава, че също така обича да си подремва често.

Вино

Антиоксидантите във виното могат да направят повече, отколкото си мислите.И Флорънс Беърс от Бангър, Мейн, е живото 100-годишно доказателство за това. Той обожава да бъде в компанията на любимата си напитка и торта.

Диетична кола

Тереза Роули е на 68 години, когато Кока Кола създава своята напитка с нула калории, а днес, на 104, тя консумира най-малко по един кен на ден. „Пия я, защото ми харесва“, заявява открито жителката на Гранд Рапидс, Мичиган пред телевизионния канал WZZM. „Дори имам торба с празни кутии, които ще върна, за да купя още диетична кола.“

Игри за мозъка

Изследванията показват, че редовното физическо натоварване може да удължи живота ви, но не забравяйте и игрите за ума. „Обичам да играя карти, да решавам кръстословици и да чета, за да тренирам ума си“, казва стогодишият Едрис Матисен от Блумингтън, Индиана.

Необвързване

Джеси Галан разкрива, че независимостта ѝ е помогнала да доживее до 109 години. Макар шотландката да си отиде от този свят през 2015 г., съветите ѝ остават и до днес: „Моята тайна за дълъг живот е да стоя далеч от мъжете. Те носят проблеми, които не си заслужават…“

Яйца

Най-възрастнaта дама до скоро, италианката Ема Морано, е родена на 29 ноември 1899 г. и живя цели 117 години (почина мин. година). Необичайният ѝ режим включвал консумацията на три яйца на ден – две, от които сурови, в продължение на повече от 90 години.

Суши

Японските столетници като Мисао Окава често присъстват в Книгата на световните рекорди на Гинес вероятно заради здравословното си хранене с риба. Окава, която почина скоро след 117-ия си рожден ден, редовно консумирала суши и рамен, които смята за ключът към столетието си.

Зехтин

Французойката Джийн Луиз Калмен, наричана още „най-дълголетната жена“ е доживяла до невероятната възраст от 122 години, отказвайки пушенето на 117. В допълнение към виното и шоколада, жителката на Арл е консумирала храна, обилно подправена със зехтин, който е използвала и за кожата си.

Овесена каша

Жителят на Спринг Валей, Ню Йорк, Дюранорд Вейлард след месец ще стане на 111. До 2015 г. бившият съдия в Хаити започва деня си с пет до седем лицеви опори и купичка овесена каша, съобщава USA Today.

Мед

Преди да почине на 115 години, Бърнис Мадиган разкрива тайната си – „Нямам деца, избягвам стреса и ежедневно консумирам лъжичка мед!“

Дантелено бельо

Смятана за най-възрастната жителка на планетата до 2016 г. Сузана Мушат Джоунс е обожавала бекон, яйца и овесено брашно, но също и дантеленото бельо… Племеницата ѝ казва пред Time: „Когато отидваше за електрокардиограма, лекарите винаги се изненадваха от бельото ѝ, а тя отвръщаше просто и ясно „Луксозните и красиви неща нямат възраст!“

Сън

Според семейството ѝ мексиканката Леандра Бесера Лубрерас е достигнала до 127-годишна възраст, благодарение на шоколада, дългия сън и липсата на брак. Рекордът на дамата не е признат официално, защото тя е загубила свидетелството си за раждане 40 години преди да почине.

Танци

Живеещият в Ланкастър, Пенсилвания, Джон Гръмбин е почти на 100 и споделя вдъхновяващия си съвет. Учителят по танци казва, че това го държи психически, физически и духовно активен. Той дори се състезава!

Джин с тоник

Полин Дънхил празнува 104-тия си рожден ден на 31 януари 2018 г. с приятелите си в британски дом за възрастни. Канадката приписва тайната за „скромната“ си възраст на джина с тоник, който пие всяка вечер. Наздраве за това!

Домашно отглеждани зеленчуци

Бившият най-възрастен човек на света Франсиско Нунес Оливера е живял до 113 г. в малко испански село. Той смята, че е достигнал тази възраст, благодарение на чаша червено вино ежедневно и зеленчуци от собствената си градина, които го поддържали щастлив и здрав в продължение на повече от 11 десетилетия.

Бърза храна

Франсис Прус навърши 100 години на 1 януари тази година. Жителят на Грийнфийлд, Пенсилвания, казва пред „Питсбърг Пост-Газет“, че умереното количество бърза храна и чаша мерло от време на време го поддържат силен. Хм, дали да не се замислим?

Бонбони с фъстъчено масло

Имоджъен Янг от Хагерстаун, Мериленд, вече е на 103. Впечатляващото ѝ меню включва бекон, яйца, сладолед и бонбони с фъстъчено масло.

Бягане

Ето доказателството, че никога не сте възрастни, за да започнете да тичате: Орвил Роджърс се присъедини към клуба на столетниците с епичнoто 60-километрово щафетно бягане около Далас, Тексас. Приятелите и семейството му също участвали, а Роджърс завършил сам до последния километър. Той все още тича три пъти седмично и се състезава официално! Наричан е още „Юсейн Болт на ветераните“, тъй като е носител на 13 рекорда за атлети от неговата възрастова група.

Горски плодове

Кристина Кислак Уахала от Кабот, Пенсилвания, обича градинарството, плетенето на една кука и полката, но приписва 100-годишния си живот и на консумацията на пресни зеленчуци и плодове. Тя е квалифициран пекар на пай и прави желе от горски плодове почти ежеседмично.

Уиски

Джак Рейнолдс не прави нищо, което бихте очаквали от един 105-годишен човек. Британският столетник пътува със самолет, вози се на увеселително влакче и си прави татуировки. О, и добавя уиски в сутрешния си чай и вечерния си коктейл от лимонада, съобщава „Метро“.

Кафе

Нуждаете ли се от оправдание за зависимостта си към кофеина? Бившият пожарникар и столетник Арт Слайглайтър от Аурора, Илинойс, може да ви помогне. „Аз пия много кафе, най-малко шест до осем чаши на ден“.

Не живейте със стрес

Освен вино и кафе, по-малкото стрес също помага за дълголетието. „Забрави за това!“ е мотото на бившата учителка Джо Съндърланд, която миналия месец завърши 107. „Не се притеснявайте за малките неща, ако не можете да направите нищо“, казва жителката на Минесота.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *