Таксиметров шофьор на подсъдимата скамейка, прекарвал незаконно мигранти през Кулата

Районна прокуратура – Петрич е предала на съд Т.Д., обвинен за това, че умишлено улеснил превеждането през границата на страната на трима сирийски граждани – престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

         Обвиняемият Д. извършвал таксиметрови услуги, като за целта използвал лек автомобил „Мерцедес“, собственост на търговското му дружество. Местостоянката на колата се намирала в района на ГКПП Кулата.

         С негов познат – М.М., гръцки гражданин, се уговорили при наличие на лица, желаещи да преминат незаконно българо-гръцката граница, Т.Д. да го уведомява. От своя страна съучастникът му щял да ги очаква на паркинга на казино „Феникс“ и да ги превозва в Гърция, скрити в багажника на неговия автомобил „Ровър“.

         На 04.12.2017 г. обвиняемият Д. превозил трима сирийски граждани в района на ГКПП Кулата, съгласно постигната договорка. Чужденците били влезли по-рано на българската територия незаконно, задържани от гранична полиция и настанени в РИЦ „Харманли“. Там били регистрирани и получили съответни карти на чужденец. Целта им била да стигнат Гърция, поради което се свързали с неустановено в хода на разследването лице, което им обещало срещу сумата от по 300 евро на човек да ги преведе в съседната държава.

         Във въпросния ден сирийските граждани, сред които имало и дете, ненавършило 16-годишна възраст, били прехвърлени от автомобила на обвиняемия Д. в този на М.М., който тръгнал с тях  към Гърция.

         Около 22:45 ч. на ГКПП Кулата – Промахон, при извършване на проверка, гръцките полицаи открили пътуващите в багажника на „Ровър“ мигранти. Сирийските граждани били задържани и върнати в България. По случая е било образувано наказателно производство.

         Предстои делото да продължи в съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *