
В адската жега, наред със силите ни, се изпарява и апетитът. Но храната, оказва се, може да е лекарство в най-горещите летни дни. Как изглежда най-освежаващото меню – извън задължителните сладолед и студена вода на корем? Британски диетолози разкриват пред „Дейли мейл“ кои са разхлаждащите храни в сахарската жега.
Кисело мляко с ананас за закуска
Когато термометърът гони 30 градуса, още щом отворим очи, най-добрият вариант за закуска е киселото мляко с плодове, категорични са диетолозите. Ако се чудите кои да изберете, най-добре се спрете на ябълки, праскови или ананас, съветват специалистите. Богати на вода, фибри и витамини, те ще възстановят водния баланс на организма, „изцеден” от непрестанните опити да се охлади чрез потта. Полезните бактерии в киселото мляко пък са добра застраховка срещу хранителните отравяния – чест проблем в най-горещото време, допълват експертите.
Салата и таратор на корем
В жегата неслучайно ни се хапва повече салата. Преработката на тежките манджи натоварва и без това изтощения ни организъм и „вдига градуса” в горещото време, напомнят диетолозите. За сметка на това, зеленчуците се усвояват лесно, дават усещане за ситост и най-важното – богати са на вода и антиоксиданти. Краставиците са приятел №1 в жегата, но марулята, репичките, целината и свежите подправки също разхлаждат и ни зареждат с желязо, обяснява диетологът от болница „Сейт Джордж” Катрин Колинс. Важно е салатите да се подправят с по-малко сол, защото в горещото време тя допълнително провокира отоците. И с малко лимон, който детоксикира, уточнява Колинс. И ако на Острова препоръчват дзадзики в най-горещи дни заради „златната комбинация” от краставици и цедено мляко, у нас има още по-добър вариант за хидратация – студен таратор.
Печени картофи и спагети за тонус
Вярвате или не, въглехидратите са приятел в жегата. Печени картофи, спагети с песто, ризото, печен боб ще ви помогнат да се преборите с изтощението в най-горещите часове, обяснява д-р Уенди Дойл от Британската асоциация по диетология. Бавните въглехидрати са важни за поддържането на нивата на кръвната захар, уточнява диетологът, и ни карат да се чувстваме по-енергични. И още един изненадващ трик – ако ни е много топло, може да подлютим пастата или картофите. Пикантната храна ще ни накара да се изпотим и така ще ни олекне в задуха, издава д-р Дойл.

Чудото на кверцетина
По сергиите на пазара се крие още един изненадващ „приятел“ в жегата – червеният лук. Той е най-добрият източник на кверцетин, обясняват диетолозите. Флавоноидът е с мощно антиоксидантно действие, улеснява функцията на изтормозеното в жегите сърце, има антираково дейнствие, освен това е „уважаван“ като антихистаминово средство. Така червеният лук в салатата не просто освежава, а ни пази и от алергии – независимо дали става въпроси за обриви, провокирани от слънцето- или от досадните насекоми, които атакуват лятото, уточняват британските диетолози.
Заредете се с калий
Калият е изключително важен за възстановяването на „изцеденото“ от постоянното потене тяло и е важен за сърцето, подчертават диетолозите. Откъде да си го набавите? Най-добре от бананите, препоръчват специалистите. Има го още в листните зеленчуци, бобовите растения и овесените ядки. Ментова прохлада
Само мисълта за мента освежава. Неслучайно билката присъства в много от летните десерти, а и в коктейлите. Тя няма как да разхлади цялото ви тяло, но само докосването й до върха на езика ще ви даде усещане за свежест, убедени са британските диетолози.
Царицата на лятото
Царицата на лятото – така наричат динята. 90% вода се крие в розовото й сърце, напомнят специалистите. Тя стимулира диурезата и е оръжие срещу неприятните отоци в горещините, затова задължително трябва да присъства на трапезата през лятото, напомня д-р Дойл.