Тахан, лимони и зехтин за полезна и вкусна храна

През последните около 20 години начинът, по който готвим и се храним у дома, се промени почти изцяло.

Прекарваме много по-малко време в кухнята и в същото време очакваме много повече от храната си: храна, която е готова бързо, със сложни вкусове и текстура, храна, която ни доставя удоволствие от цяла гама световни подправки.

В момента се наблюдава истинска революция, когато растенията са в центъра на нашите чинии, и това ме вълнува. Тъй като хранителните ни навици се развиват, ние искаме нещо повече от една рецепта. Тя трябва да е бърза, но ясна; лесна, но с много вкус.

Затова повечето ми рецепти се основават на няколко любими компонента, пълни с аромат; капсула със съставки, които винаги са на мода. След дълги записки, четене на рецепти и разговори с любители и професионални готвачи се спрях на онези, на които разчитам най-много: тахан, фъстъчено масло, лимони, зехтин, оцет, горчица, консервирани домати, каперси, лют червен пипер, чесън и лук.

Всички те добавят елемент на вкус, който обичам и желая, и в много случаи използвам почти ежедневно. Ето кратко ръководство за това как можете да ги използвате и вие.
Таханът с цвят на карамел стои на плота ми до маслата и оцета – използва се твърде често, за да бъде прибран.

Маслен и сладък, с малко подкрепа от нежна горчивина, той се движи по границата между сладкото и соленото като нищо друго. Разбит с лимон, вода и чесън, тя става като облак. Забъркайте го в юфка с чили олио или го изпечете в сладкиш или кекс, за да добавите маслена горчивина.

Фъстъченото масло беше част от моето детство и продължава да бъде нещо, което обичам. Сега го използвам за готвене, като го разбивам със соя, джинджифил, чили и оризов оцет до сос, близък до готовият сос за ориз.

То придава много добра кремообразност на доматената супа, както и богатство на кърито или задушените ястия и соленост на бисквитите и сладкишите. За мен лимоните са третата по важност подправка. Когато на някое ястие му липсва нещо, често откривам, че лимонът го допълва.

Лимонът може да придаде толкова различни вкусове: острата, освежаваща киселинност на сока; яркото разточителство на свежата кора; заобленият ефект на печения лимон с неговите остри, но карамелизирани нотки.

А има и консервиран лимон, който внася нещо съвсем различно: солено, пикантно, пълноценно. От бързи тарталети, гарнирани с цели резени лимон, до паста с лимон в една тенджера – лимоните винаги ще бъдат мястото, към което се обръщам първо в кухнята.

Добрият зехтин подобрява почти всичко – той е една от най-обичаните и най-използваните от готвачите съставки. Приканвам ви да бъдете смели с него. Той добавя огромно количество текстура и усещане в устата, а не само вкус.

Зехтинът може да се капне върху почти всичко, включително върху добър ванилов сладолед, или да се използва в сладкиши за мека и еластична коричка, която никога не изсъхва.

Любимият ми начин за използване на зехтин е да напълня тиган на дълбочина около 1 см, да добавя ситно нарязан зелен лук и да го готвя, докато стане хрупкав и покафенее, след което да добавя щипка захар и някои подправки (куркума и чили). Залят горещ със студено кисело мляко, този дресинг подобрява богатството на вкуса на почти всяко ястие. БГНЕС

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *