ТА „Оазис-А“ вдъхнови пирински офицери и сержанти от запаса и столични инженери с уникална обиколка на емблематични за българския военен героизъм места в Гърция

Над 20 запалени родолюбци от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Пиринско и от софийската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) предприеха с благоевградската туристическа агенция „Оазис-А“ уникално пътуване в Гърция по стъпките на Българската армия от войните в началото на миналия век. Макар прехвърлили годините на активна служба,  посребрелите момчета до един изкачиха още снежния връх Каймакчалан да се поклонят пред подвига на героите, загинали на върха в паметна битка през Първата световна война и със заупокойна молитва да измолят мир за душите им.

Бившите военни от доста време обмисляли това пътуване, като планирали всяка спирка според героичните битките на предците ни и сериозно се подготвили теоретично. Тласък в реализацията на идеята дал собственикът на ТА „Оазис-А“ Васил Ангелов, който попълнил историческата обиколка с емблематични със своята красота забележителности на южната ни съседка и за да е сигурен, че маршрутът ще е най-добрият, направил проучвателна обиколка, за да набележи и местата с най-добра кухня и атмосфера за релакс. Към запасните офицери и сержанти, основно от Благоевград и Банско, в последния момент се присъединили и инженери от София със сродни интереси и групата набъбнала. Опасенията на туроператора военните да не отегчат инженерите с любовта към детайлите в разказите си за историческите събития от гледна точка на военната тактика се оказали напълно безпочвени, тъй като софиянци били не по- малко заинтригувани и подготвени с любопитни факти и случки от бойните полета.

„От няколко години с Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва имаме отлично сътрудничество и всяко пътуване с тях е истинско предизвикателство, тъй като се превръща в подвижна лектория”, призна собственикът на ТА „Оазис-А” Васил Ангелов. „Миналата година подобна обиколка из някогашните български земи и паметни места, на които Българската армия е водела исторически битки, бе изключително емоционална и атрактивна заради заразителното вдъхновение и гордост на тези мъже, които бликат от всяка тяхна дума и от мисловното докосване до миналото”, допълни той. В списъка на вече обходените места са Охрид, Воден, Кукуш, Флорина, Битоля, като стигали чак до Албания, но неизменно върхът, на който всички свеждат глави за минута мълчание, е Каймакчалан.

„Боевете през 1916 г. там са проява на изключителен героизъм, ние честваме защитата на Шипка, която е продължила едва няколко дни, а на Каймакчалан военослужещите от ХІ пехотен полк на ІІІ пехотна дивизия са удържали позициите 45 дни по време на Първата световна пвойна”, разказа полк. Костадин Ушев, председател на областния съюз на СОСЗР, и допълни: „ Били са епични боеве, кръвопролитни и  важни за изхода на войната. Височината на върха е свалена с 11 метра от бомбардировките на войските на Антантата. В Благоевград бе ІІІ мотострелкова дизвизия, а в Банско – ХІ танков полк, който стана ХІ мотострелкови полк, затова връзката и вълнението на всички нас, които сме служили в тези формирования, е много силна и искахме да отдадем почит на героите, оставили костите си в тази паметна битка. Други части и съединения с тези номера никога повече не е имало в Българската армия”, каза той.

Заместникът му полк. Калин Грънчаров припомни миналогодишно изкачване на Каймакчалан от страната на Македония, когато дилемата била или да вървят пеша, или да осигурят високопроходими автомобили, тъй като трасето е труднодостъпно. „Затова сега, по идея на опитния туроператор В. Ангелов, решихме да проверим какъв е достъпът през Гърция и се оказа, че с автобус се стига до лифта, който ни качва почти на върха. Екскурзоводът Галя Георгиева е отлично подготвена и по време на цялото пътуване поддържаше интереса ни с любопитни факти и разкази за географски забележителности, край които минавахме. А екстрите, с които Васил Ангелов ни изненада – отличният хотел в Лутраки, чудесното заведение с жива музика и великолепна кухня, бяха допълнителен бонус за настроението на групата“, каза полк. Грънчаров.

Туроператорът се погрижил персоналът в механата, избрана от него за символичен домакин, да посрещнат българите с вкусно печено ярешко и изобилие от прясна гръцка салата. „Освен добри военачалници всички се оказаха и отлични танцьори”, доволен е от доставеното удоволствие на цялата група В. Ангелов. Участниците в пътуването успели да се насладят на пълен релакс в лековитите минерални извори с температура от 37 градуса по Целзий в Лутраки, да пият кафе на брега на езерото Керкини и да пеят „Ай да идем, Яно“, минавайки край някогашните Горни и Долни Порой.

„Опитахме да обиколим знакови места за Българската армия през Първата, Балканската и Междусъюзническата война, за жалост военните винаги сме побеждавали, но резултатите за държавата заради политиците ни са били отчайващи”, коментира полк. Ушев. Темите за подвижната лектория предварително били раздадени на неколцина от пътуващите и проучванията им, изнесени във вълнуващи лекции, успели да заинтригуват и най- запознатите. Инженерите от София също се изявили като добри оратори, знаещи много за местата, които обикаляли, и събитията, свързани с тях. Сред най- сладкодумните и ерудирани оратори бил бившият кмет на Банско и бивш зам. председател на Окръжния народен съвет по култура, сержантът от запаса Любен Стефанов. „Много приятно бе, че всички се допълвахме с информацията, която имахме, екипът от КИИП – София, основно PR-ът им Галя Рулева, определено ни изненада приятно със знанията си и това непрекъснато подклаждаше общия интерес“, обобщи полк. Грънчаров, а председателят на областната им организация полк. Ушев разкри, че преди тръгване от България намерили брошурка, в която бившият председател на ВМРО Стоян Бояджиев посочва съответствията на български и гръцки имена на населените места и местностите, които предстояло да обиколят, а това придало допълнителна атрактивност при туристическата обиколка.

Планираната емоционална кулминация на 3-дневното пътуване, изкачването на Каймакчалан, била помрачена от новината за ареста на благоевградските полицаи по случая „Чората“. Заради съдебната заповед Ванчо Спасов, който бил част от групата и чийто син е сред задържаните, спешно организирал връщането си в България, а случката вгорчила приятното пътуване. Отдаването на заслужена почит към всички загинали на върха през 1916 г., без разлика на тяхната националност, офицерите и сержантите от запаса и резерва от Пиринско направили по християнските традиции за помен – с питка, жито и заупокойна молитва, която била отслужена на място.

Най-голямото признание за организатора В. Ангелов и идеолозите на втората пътуваща лектория била заявката за следваща, трета визита след година.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *