Тереза Мей е готова да подаде оставка

Британският премиер Тереза Мей е заявила вчера, че ще подаде оставка, ако привържениците на твърдия Брекзит подкрепят сделката й с Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ай Ти Ви.

„Получих информация от надежден източник, че Тереза Мей е заявила пред Борис Джонсън, Иън Дънкан Смит, Стив Бейкър, Джейкъб Рийс-Мог и Дейвид Дейвис в премиерската резиденция в Чекърс, че ще подаде оставка, ако те подкрепят сделката й с ЕС, включително и предпазния механизъм, който те ненавиждат. Мей обаче не е дала никакви детайли и по тази причина няма голямо доверие към думите й, че ще се оттегли“, посочва политическият редактор на Ай Ти Ви Робърт Пестън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс заяви днес, че има вероятност Великобритания да не напусне Европейския съюз, ако сделката на премиера Тереза Мей не бъде одобрена от парламента.

„Или ще напуснем Европейския съюз със сделка, или ще го напуснем без сделка, или въобще няма да го напуснем, което ще провокира демократична и конституционна криза“, изтъкна Фокс пред радио Би Би Си.

Таблоидът „Сън“ на Рупърт Мърдок пише в редакционна статия на първа страница днес, че Тереза Мей трябва днес да обяви, че ще подаде оставка, щом сделката й за Брекзит бъде одобрена и Великобритания напусне Европейския съюз.

„Времето изтече, Тереза“, пише „Сън“ и добавя, че единственият шанс на Мей да издейства одобрение на сделката й от парламента е да обяви дата за оттеглянето си.

На срещата си в Брюксел миналия петък лидерите на Европейския съюз дадоха на британския премиер Тереза Мей последен шанс да избегне хаотичния Брекзит, но в Консервативната партия и британския парламент все още има дълбоки разделения по отношение на договореното от Мей с ЕС споразумение, пише dir.bg.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви междувременно днес, че Великобритания все още може да избегне Брекзит без сделка. „Убеден съм, че можем да избегнем Брекзит без сделка и съм на мнение, че така и ще стане“, каза Московиси пред радио Ер Те Ел.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *