Това е най-добрата витаминозна бомба за тялото ви

Все повече хора са запалени по здравословния начин на живот, който задължително включва вълшебното и много полезно смути.Това е напитка, която се приготвя от различни плодове, зеленолистни зеленчуци и лед или вода. 

Ето какво трябва да знаете за тази толкова здравословна напитка.

1. Каква е разликата между сок, смути и шейк? – Всъщност разликата не е особено голяма. Сокът е изстисканата течност на плодове или зеленчуци, като в състава на течността не участва месестата част на продуктите, тоест фибрите. При шейка се пасират целите плодове и се добавят мляко или сладолед. Историята на смутитата започва около 30-те години, когато хората започват да консумират смачкани на пюре плодове. В последствие хората са започнали да добавят различни зеленолистни зеленчуци като магданоз, спанак, зеле, маруля, лапад, коприва и др. Смутито се приготвя само от пасирани плодове, зеленчуци и се добавя вода или натрошен лед. Разликата между трите напитки вече е съвсем малка, защото в соковете все по-често хората добавят и фибрите. В смутитата пък все по-често се добавят кисело и прясно мляко и поради тази причина наподобяват на шейковете.

2. Какви видове смутита има? – Класическите смутита са зеленчуково и плодово. Както се подразбира те се приготвят или от плодове, или от зеленчуци, но има и смутита, в които се комбинират. Трениращите обикновено залагат на здравословните смутита, в които се добавят продукти, които да доставят жизненоважните вещества, които имат силата да заменят добавките. Хората, които искат да отслабват, залагат на смутита, в които добавят само плодове и зеленчуци с нисък глекимичен индекс. Десертните смутита не са предпочитани от трениращите и не са подходящи за диета, в тях се добавят захар, сладолед или йогурт.

3. Какви са основните ползи на смутито? – Като за начало ще споменем, че смутитата са изключително засищащи. Съдържат протеини, заради зеленолистните зеленчуци и въглехидрати, заради плодовете. Смутито е перфектната закуска. Също така е много полезно. Смутито е като витаминозна бомба за организма. Имайте предвид, че за да се възползвате максимално от полезните свойства на смутито и разбира се вкуса му, трябва да го консумирате веднага, след като сте го приготвили. Вместо всички вредни храни, които хапвате набързо, можете да изпиете едно витаминозно и здравословно смути, което ще ви даде нужните витамини и минерали и ще ви засити за дълго. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *