Това е НАЙ-ПОПУЛЯРНОТО детско име в СВЕТА

Има ли нещо общо между Мексико, Естония, Италия, Русия, Чили и Словакия? Оказва се, че най-малкото, което ги обединява е това, че във всички тези страни най-популярното детско име в наши дни е едно и също – София.

София (в различни варианти на изписване и изговаряне в различните страни – Sofia, Sophia, Sofie, Zsófia) се оказа най-популярното име, което днешните родители дават на новородените момиченца. Изследователите достигнали до този извод, след като проучили съответната статистика в 49 страни.

Оказало се, че това име заема първо място в девет страни, второ или трето място в повече от 20 държави и попада в топ-25 на имената в две трети от разглежданите страни.

С името София кръщават своите дъщери родители от страни, разположени в пет континента, в които се говори на 22 езика от славянската, балтийската, германската, тюркската и угро-финската езикови групи. Най-разпространените религии в тези страни също са най-разнообразни: православие, католицизъм, протестантство, атеизъм и сунитският клон на исляма. Както отбелязват авторите на изследването, през последните три години името е лидер в рейтингите в САЩ и Русия, като това, май, е единственото нещо, в което тези два световни лидера имат единомислие напоследък.

В изследването се посочва, че всъщност името София е изместило от първото място традиционния лидер доскоро – Мария. Авторите на изследването подчертават и факта, че ръстът на популярност на името не е свързан с религията (за разлика от Мохамед — най-популярното име на момче в ислямските държави). По-скоро става дума за проява на някаква глобална мода. Учените предполагат, че преди 20-30 години, когато са се родили днешните млади родители, името София не е било толкова разпространено и не е успяло да им втръсне, образно казано.

И все пак, не може да се каже, че изследването е представително за целия свят и показва пълната картина. Така например, някои държави не водят подобна статистика (като Гърция, където името София също е много популярно), други публикуват само първите 5-10 най-популярни имена (а София може да попада все пак в първата десетка). А някои водят отделна статистика на различните вариации на едно име — например, Sophia, Sofia and Sophie.

За България, според статистиката за 2014 г., най-предпочитано за новородените момичета е името Виктория – 931, следват Никол – 883, Мария – 862, и Александра – 592. София все пак присъства сред първите двадесет най-често срещани имена, заедно с Габриела, Дария, Йоана, Рая, Симона и Елена.

Също така, няма данни за най-гъсто населените държави в света като Китай, Индия, Нигерия и Бразилия, така че, обявяването на София за най-популярното детско име трябва да се приема с известна условност. Baby Name Wizard

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *