Това е селото, в което спира най-бавният влак, къщите пустеят, местните плащат данъци на мобилни каси

Служители от отдел „Местни приходи” на Общинска администрация – Кюстендил до края на март ще обиколят 19 села,  за да съберат на място дължимите налози. Мобилните каси дават резултат, а изнесената кампания вече навъртя 10 години.  Жителите на селата имат възможност да платят с 5% отстъпка  данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък върху превозното средство и такса куче. Идеята е да се улесни  населението да  погаси своите задължения, без да извършва допълнителни разходи като пътуването до града за това. Една от първите спирки бе в граничното село Гюешево.

„Хубаво е, че графикът се падна само няколко дни след като взехме пенсиите, та имам пари, няма да ходя до града. На мен данъкът ми е по-малко от 5 лева, тя къщата е стара. А иначе щях да платя 5,20  лева до града за автобус отиване и връщане”, споделя Райчо Илиев, който е работил в жп инфраструктурата. „Едно време тук имаше много хора. Има двуетажни къщи, ама  пустеят, възрастните един по един измират. Всичко е над 50 години, само кметицата ни е млада. Младите ги мързи да работят, трябва да се копа, да се занимаваме със земеделие, на България това й е силата. Спомням си, че тук навремето имаше над 1000 човека”, споделя Надежда Тесларска. 

Наскоро в селото се върнали от София пенсионери, които са родени  тук. „Хубаво и спокойно е, работим по малко на полето. Няма какво да правим в столицата. Все си мисля, че ще дойде време, когато само по градовете ще останат хора. Ще се замислят, че това не е правилният подход, ама късно”, добавя Димитрина. Тя пък платила данък малко над 12 лева.  

В Гюешево живеят по един човек в къща. „Затвориха и селкоопа,  тук имаше и селищна система, народ, всеки ден имаше рейсове, не можеш да влезеш в магазина. Сега сме към 150 души, аз като ходех като дете бяхме 200 души ученици. В Гюешево имаше и почивна станция, а сега, ако ги видиш – срутено, държавата не полага грижи”, допълва бай Милан, местен жител.

„Много е удобна кампанията с изнесените данъчни каси, ние всяка година искаме да бъдем включени в графика”, обяснява кметът Татяна Георгиева. Село Гюешево е разположено на българо-македонската граница, известно е, че до него стига най-бавният влак, който пътува само в определени дни от седмицата.

„Наши служители ще има в 26 населени места от общината през март и април. През тази година всички кметове и кметски наместници можеха да заявят такава каса в даденото населено място”, обявиха от  отдел „Местни приходи” по повод кампанията.

Близо 64 000 данъчни съобщения вече е изпратила община Кюстендил в рамките на кампанията. В  тях са изписани дължимите данъци и такси към общинската хазна, както и просрочените задължения и лихвите, ако има такива. Съществуват  различни начини на плащане – на касите на „Местни приходи”, „Български пощи”, по банков път, чрез интернет и други. Тази година заради промененото национално законодателство има промяна в данъка върху моторните превозни средства. „Има превозни средства, за които ставката намалява или се запазва, но има и такива, за които се увеличава. Това са масовите коли, които се ползват”, обясняват от „Местни приходи”. При товарните автомобили до 3,5 тона също има промяна, те се облагат както леките автомобили.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *