Това са 3 неща, които най-често причиняват рак на стомаха

Нов доклад на Световната организация за изследване на рака и на Американския институт за изследване на рака показва притеснителни данни за злокачествените тумори на стомаха. Анализ на най-мащабните изследвания в света за първи път установява три закономерности, свързани със значимо увеличаване на риска от развитие на рак на стомаха.

Обобщаването на данните от 89 проучвания върху общо 17,5 милиона души от всички региони и култури показва, че вероятността за потенциално смъртоносен тумор расте при редовна употреба на алкохол, ядене на преработено месо всеки ден и живот с наднормено тегло.
Лошото е, че не става дума за големи количества или свръхтегло.
А за стойности, които вкарват в рисковата група поне 1/3 от населението, пише „24 часа“.
Констатациите за потенциалната роля на алкохола и наднорменото тегло са нови. Според последния анализ вероятността за злокачествени промени в стомаха расте при повече от 3 стандартни питиета на ден. В житейски понятия това се равнява на 3 шотчета концентрат, или 3 чаши вино, или 3 халби бира.
Заради особеностите на метаболизма уязвимостта при жените започва още при половината от това количество.
Констатацията за риска от преработено месо почива основно на данни за ефектите от нитратите, много консерванти, включително свръхколичествата сол и вредните вещества, които се образуват при опушване.
Според доклада преработени меса над 50 грама на ден вдигат с 18% опасността за рак на стомаха. Това количество е приблизително равно на малък кренвирш, или няколко кръгчета салам или резен бекон. Досега подобни данни имаше за нарастване на риска от рак на дебелото черво.
Новите ключови моменти са да се ограничат откроените три неблагоприятни фактора и да се увеличи консумацията на сурови плодове, зеленчуци, бобови (които освен фасул, включват и леща, грах, нахут и др.) и други растителни храни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *