Този април е бил най-студент от 24 години насам

Април 2021 г. се очертава като относително студен – със средни месечни температури между 0 и 3.5 °С под климатичната норма за периода 1961-1990 г.

Той най-вероятно ще се окаже най-студеният април от 2003 г. или дори от 1997 г. насам, съобщават от НИМХ в обобщена информация за времето през изминалия месец.

Това ще може да бъде уточнено до дни, уточнява БГНЕС. През последните три дни на месеца бе по-топло, но това няма не промени характера му на студен.

Април 2021 г. е с повече валежи от април 2020 г. В Северна България сумите на валежите до 27.IV са около климатичната месечна норма, а в Южна България – над нея. През последните три дни на месеца ще има условия за още валежи, но предимно краткотрайни и на отделни места.

През април все още имаше ситуации с валежи от сняг в станции от полупланинската част на страната и в планините, където снежната покривка продължи да се увеличава и достигна максимум през третото десетдневие на месеца.

На връх Ботев снежната покривка е била 277 cm на 22.IV. Това е най-голямата височина на снежна покривка, измервана в България през последните 30 години. Преди това най-голямата височина е била на Черни връх през студения април на 1997 г. – 265 cm. А тази година на Черни връх беше измерена максимална височина на снежната покривка 206 cm на 25.IV.

Времето през април беше подвластно на преминаващи през Балканския полуостров средиземноморски циклони. Той започна с предимно слънчево време, но още през периода 2-4.IV през страната преминаха два циклона. Значителни валежи имаше в цялата страна, като количествата са по-големи в Източна България – до 64 mm за два дни.

През периода 6-8.IV премина следващ циклон. Температурите в страната се понижиха и на 7.IV на много места дъждът премина в сняг, а в района на София, както и в други високи полета на Западна България, в Родопите и в Странджа и Сакар се образува снежна покривка. В резултат на валежите, комбинирани с интензивно снеготопене, нивата на реките се повишиха значително.

След изтеглянето на циклона, на 10-11.IV минималните температури бяха отрицателни и имаше слани. Относително студеното време забави темповете на развитие на земеделските култури, a сланите причиниха повреди по раноцъфтящи овощни видове, като кайсиите, в област Силистра. След това дневните температури се повишиха.

На 13-14.IV през Балканите отново премина средиземноморски циклон, който донесе валежи и понижение на температурите, както и първите валежи от град за сезона. През периода 17-20.IV времето показа многообразието си, като през страната премина африкански циклон, а след него и средиземноморски. С африканския циклон на 17.IV имаше пренос на прах от Сахара, който доведе до оцветени валежи в страната. На 19.IV в тила на циклона температурите се понижиха и сняг валя в района на Банско и Разлог.

Поредните значителни валежи от дъжд и сняг предизвикаха активизиране на свлачища. Временно затворени за движение бяха пътни участъци от пътя София-Самоков, Михалково-Девин и др. Земеделските култури останаха със забавено развитие в резултат на относително студеното време, а при отрицателните минимални температури се получиха още повреди по овошки, като кайсиите, в област Пазарджик и черешите в област Кюстендил.

В началото на третото десетдневие времето остана динамично. На 21.IV след обяд в Родопите и Източна Стара планина имаше гръмотевична дейност и краткотраен дъжд. Впоследствие температурите започнаха да се повишават и се доближиха до климатичните норми.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *