Този капан щракна за близо 700 момичета

Само в Германия и само за една година този капан е щракнал за близо 700 момичета, които търсятлюбов в интернет, но попадат на измамници. Сред жертвите има и много момичета или млади жени от България, съобщава Дарик.

Техни жертви в повечето случаи са момичета и млади жени, които биват подлъгвани с обещания за вечна любов, а вместо това се оказват принудени да проституират. Между 2014-а и 2017-а година почти 100 деца с германско гражданство са станали жертва на търговията с хора в интернет, става ясно от доклад на Експертната група срещу търговията с хора към Съвета на Европа (Greta). Според експертите, още в училище на децата би трябвало да се разясняват рисковете на общуването в интернет. Учителите и сътрудниците на службите за закрила на децата би трябвало да организират и специални курсове именно за такива случаи, препоръчват от Greta.

Жертвите са много повече

През 2017 година в този капан само в Германия са се хванали 671 души – със 135 повече отколкото година преди това. Повечето от жертвите, станали обект на сексуална експлоатация, са момичета и млади жени предимно от Румъния, България, Унгария и Нигерия. Докладът на Greta се базира на интервюта и анкети, правени в Германия в периода 2015-а – март 2019-а година.

търговия с хора

Липсва национална стратегия

Независимо от нарастващия брой на тези случаи, експертите са на мнение, че Германия отбелязва значителен напредък в борбата срещу търговията с хора. Важна роля в това отношение е изиграло адаптирането на германското наказателно право с Конвенцията срещу търговията с хора. Обект на критики обаче е това, че Германия продължава да няма стратегия или национален план за действие срещу тревожното явление. Освен това липсва система, документираща регистрираните случаи. 

В превенцията и борбата срещу търговията с хора има нужда и от повече мерки срещу трудовата експлоатация. Полицията и правосъдието би трябвало да бъдат подготвени по-добре, за да се справят ефективно с този вид престъпления, се отбелязва в документа. 

Критики от САЩ

От американското министерство на външните работи пък обвиняват германското правителство, че изостава в борбата срещу нелегалната търговия с хора. Поради това в годишния доклад на министерството по въпроса, Федералната република е паднала от най-високото първо на второ място в класацията, обхващаща общо четири степени. „Германското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за ликвидирането на търговията с хора, но полага значителни усилия в това отношение“, пише в обосновката. В предишния доклад на Държавния департамент на САЩ се посочваше, че Германия се справя с изискванията.

Важни са усилията

Похвала от Вашингтон има за това, че германските власти са разширили обхвата на разследванията си в сферата на търговията с хора и е била отпусната допълнителна финансова помощ за жертвите. Но пък се критикува обстоятелството, че присъдите спрямо санкционираните търговци на хора твърде често биват отменяни. Освен това броят на присъдите за този вид престъпления в Германия спадал от 2009-а година.

Наравно с Германия Вашингтон нарежда Полша, Гърция, Италия, Ирландия и множество балкански държави. С водещи позиции в Европа са страните от Бенелюкс, Франция, Австрия и Великобритания. Определящи за класирането на съответната държава са не мащабите на търговията с хора, а усилията, които се полагат за нейното противодействие.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *