Томислав Дончев: Обсъждаме и отваряне на част от детските градини

По отношение на отварянето на детските градини и яслите не може да се каже конкретна дата. Ще се изчакат края на тази седмица и епидемичните данни, а на тяхна база ще се прецени как да действат в тази насока. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

„Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерираме по-малко риск“, коментира вицепремиерът.

Относно кината и тетрите – отварянето им зависи от хода на заболяването. При траен спад, правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.

Относно отпадането на извънредното положение Дончев каза, че ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще бъде отменено след 13 май. Той очаква всички депутати да гласуват „за“, защото предложението е в обществен интерес.

„Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидат-студентски изпит – всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин „извънредно“ генерира душевно безпокойство“, заяви Дончев.

По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

„В други страни големият проблем беше при първия удар, че здравната система не може да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим, до внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация“, каза Дончев.

Вицепремиерът посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. Той уточни, че сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм.

„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, посочи още той.

Дончев обясни, че никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика – един през есента и друг през зимата.

„Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване както живеем с грипа“, допълни той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *