Топло преди Коледа, студ по Нова година

Времето ще е по-топло преди Коледа, по Нова година ще е студено. Това съобщиха от синоптичната фирма TV-MET. Динамичното време ще се запази и през следващите дни, но ще преобладават въздушни маси с атлантически характер – предстоят няколко топли дни. Ден преди десетки хиляди българи да се отправят на голямото коледно пътуване ни чака студено утро. Ще е намалена видимостта в низините. Минималните температури ще бъдат от -8 до -3 градуса, но в местата, където има снежна покривка и през нощта е ясно, ще паднат под -12/-13 градуса. През деня облачността ще бъде разкъсана, намаляваща временно и до слънчево. По Дунава ще има трайна мъгла, която ще задържа температурите през деня близки или малко под нулата. В останалата част на страната максималните ще бъдат от 1 до 6 градуса.

В петък от запад ще се заоблачи, но валежи са малко вероятни. Ще се появи западен вятър, видимостта ще се подобрява и ще започне бавно повишение на температурите. В събота и неделя ще бъде ветровито, с разкъсана и променлива облачност. В Северна България е възможно за кратко да превали. Затоплянето ще продължи, като ще бъде чувствително.

Най-топло – до 10-15 градуса, ще бъде в западните части на Дунавската равнина (Видинско, Врачанско и Монтанско) и в Западна Тракия (Пловдивско и Пазарджишко). Ще се повишат и минималните температури и в повечето райони на страната ще бъдат около и над нулата. Снежната покривка в низините ще се топи,пише 24 часа. По-студено ще остане в затворените котловини на Югозападна България и по долините на Струма и Места, които са защитени места от топлия западен вятър. В тези части на страната видимостта ще бъде намалена, температурите сутрин ще са отрицателни, а през деня ще остават между 4 и 9 градуса. Снежната покривка в тези райони ще се топи бавно.

На Бъдни вечер за кратко ще проникне малко по-студен въздух, който няма да окаже съществено влияние на времето. Главно в Североизточна България температурите ще се понижат с 3-4 градуса, но за кратко. На 26 декември постепенно от югозападен вятърът ще стане северозападен. Очаква се следобед и в нощта срещу 27-и да настъпи застудяване с валежи от дъжд и сняг. През последните дни на месеца ще настъпи подобрение на времето. В планинските райони ще се затопли, но в низините има условия за образуване на мъгли и температурите да остават със зимни стойности. Ако при застудяването след коледните празници не се образува снежна покривка, времето ще бъде топло за сезона с приятни температури. На Коледа в планините ще започне постепенно понижение на температурите и от 26 декември ще започне нов студен период.

В планините през почивните дни от 22 до 26 декември най-характерното явление ще бъде вятърът, който по високите била и върхове на Витоша, Стара планина и Рила често ще надхвърля 100 км/час. На 21 и 22 декември вятърът ще бъде западен и температурите на 2500 м височина ще достигат стойности малко под нулата, а на 1500 ще са около плюс 3, плюс 5 градуса. На Бъдни вечер в планините вятърът ще бъде от югозапад и ще се затопля, като дори по най-високите части температурите ще достигат нулата. Облачността ще бъде разкъсана и променлива, билата от време на време ще бъдат в мъгла. Съществени валежи не се очакват, а поради топлото време под 1800 м височина снежната покривка през деня ще се топи. Заради очакваните силни ветрове по-подходящо за туризъм ще бъде в гористите части на планините. Според дългосрочните сценарии за развитие на времето януари се очертава да бъде с температури над нормата и с по-малко валежи. Разбира се, трябва да се има предвид не особено голямата успеваемост на дългосрочните прогнози. Все още през зимния сезон се случват сериозни отклонения от предварителните очаквания, обясниха метеоролозите. Особено фрапиращ е януари 2017 година. По това време повечето прогнози сочеха топъл месец, но впоследствие настъпи коренна промяна в циркулацията и януари 2017 в България беше най-студеният за последните 70 години.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *