Травма пречупи Гришо и сложи край на похода му в Мелбърн

Травма в гърба пречупи Григор Димитров и сложи край на участието му на Australian Open. Българинът отпадна на четвъртфиналите след загуба от сензацията Аслан Карацев с 6:2, 4:6, 1:6, 2:6.

Мач, в който Григор бе тотален фаворит, държеше се и играеше като такъв, докато не дойде спазъмът в гърба, объркал тотално целия двубой за първата ни ракета.

Първите проблеми за него започнаха сякаш в края на втория сет, а в началото на третия бяха видими и доста сериозни, като Димитров трудно дори ходеше по корта. За него бе трудно да сервира и почти невъзможно да гони върнатите от съперника топки.

След медицински таймаут между третия и четвъртия сет той все пак реши да продължи мача, но просто не можеше да бъде на нужното ниво, за да обърне четвъртфинал в турнир от Големия шлем. Така доза лош късмет пречупи надеждите на Григор Димитров за четвърти полуфинал от Шлема в кариерата му.

От другата страна на корта пък видяхме може би най-голямата сензация в историята на професионалната ера в тениса. Руснакът Аслан Карацев, който ще бъде част от полуфиналите, където очавак един измежду Новак Джокович и Александър Зверев.

Квалификантът с ранкинг №114 в света, се превърна в първия дебютант полуфиналист от Шлема, играчът с втория най-нисък ранкинг на полуфинал, като достигна до тази фаза от квалификациите.

Със сигурност техническите му възможности са доста по-ограничени от тези на Григор, но той за пореден път в последната седмица показа железна психика и мощни удари, в които целта бе силата, не прецизното насочване.

Очевидно това му свърши работа, а и огромната доза късмет около травмата на Григор Димитров, защото без нея развоят най-вероятно щеше да е съвсем различен.

Това е една от многото травми, които съпътсваха Australian Open от началото му, а странното пти Гришо, че той бе играчът прекарал най-малко време на корта до момента, но ето, че травма застигна и него.

В началните геймове на мача двамата определено не бяха в оптималанта си кондиция. Това най-вече може да се твърди за Григор, докато Карацев в типичния си стил удряше с всичка сила топката, без особено да се тормози с нейното прецизно насочване.

Така сякаш на шега Аслан Карацев успя да пробие още в третия гейм на мача, като го направи след две ужасяващи отигравания на Григор.

За щастие българинът не се повлия сериозно от случилото се, като веднага върна пробива, а след това направи серия от още четири последователно спечелени гейма.

Два от тях също бяха пробиви, а в този първи сет тактиката на Димитров бе изцяло да заложи на бекхенд слайс удари, които се оказаха изключително трудни за съперника му, който едва ли често се е сблъсквал с играч, владеещ този компонент толкова добре като Григор.

Това логично доведе до наглед леко взет сет с 6:2 за Григор. В тези моменти нищо не подсказваше, че нещо може да се обърка.

Вторият сет продължи по същия начин като съотношение на силите на корта.

Григор играеше доста по-добре и уверено. Българинът печелеше лесно подаванията си, докато Аслан Карацев се задъхваше в австралийската жега, а всеки негов сервис гейм продължаваше доста дълго.

Големият проблем бе, че в тези моменти Григор пропиля 7 брейкбола, вместо да завърши нещата в своя полза, а това нямаше как да не се отрази и на увереността му.

Така от нищото Карацев отново проби за 3:2, но хубавото е, че подобно на първия сет Гришо веднага отоговри с рибрейки и изравни нещата.

И така в моментите, в които Гришо изглеждаше тотален господар на корта и бе въпрос на време да стигне до решителен пробив и втори сет в негова полза, дойде абсолютно неочавакния срив в играта. Нещо, което сме виждали десетки пъти през годините.

Той на шега подари брейкбол на Карацев, а след това с двойна грешка му подари пробива, с който руснака поведе с 5:4, а след това лесно затвори сета за 6:4.

Нещата все пак не изглеждаха загубени, но всичко за Григор Димитров се срина в третия сет, а причина бе травма.

Спазъм в гърба тотално ограничи движението му по корта, като българинът трудно сервираше и тотално отказваше да гони върнатите от Карацев топки.

Наистина в тези мигове Димитров бе тъжна гледка на корта, като в средата на сета той тотално се отказа и просто доиграваше, с надежда всичко да приклщчи бързи, за да успее получи медицинкса почивка след края на сета, загубен набързо с 1:6.

След края на този сет Григор получи така чаканата медицинска помощ, но трявбаше да се молим на чудо, за да видим Григор в оптимално състояние за четвъртия сет. Дори бе под въпрос дали изобщо четвърти сет ще има.

Все пак Гришо излезе и опита. Той започна да сервира с почти 200 километра в час, влезе и в няколко продължителни разигравания, но видимо нещата не бяха такива, каквито на бъгларина му се искаше.

Със сигурност имаше болка, която го ограничаваше, а за Карацев бе нужно просто да прехвърля мрежата с мощните си удари, без да търси прецизност, рано или късно Гришо щеше да се пречупи.

Трябва да признаем, че Григор опита, но просто нямаше как да се противопостави и да обърне мач от такова ниво. Карацев лесно взе и този сет с 6:2, като записа името си в историята с невероятния поход.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *