Треньорът на „Места“ Д. Парасков: Мястото на отбора е в Трета лига, БФС ни спря миналия сезон, но атакуваме отново

Отборът на „Места“ и през този сезон е водещ в „А“ ОФГ и отново не крие амбициите си за завръщане в Югозападна Трета лига след 4-годишно отсъствие. Хаджидимовци са есенен първенец, а техен подгласник е „Левски“ (Крупник), както и в предишното първенство. Тогава поражение в последния кръг с 0:5 от крупничани ги лиши от бараж за горна дивизия. Преди старта на настоящата кампания бе извършена смяна и на треньорския мостик застана бившето орле Димитър Парасков. Русокосият юношески екснационал продължи тенденцията да се залага на повече млади футболисти, преимуществено от собствената школа. От този риск отборът не пострада, а 5-те точки разлика пред втория след края на есенния дял показват, че се работи в положителна насока.

 

– Г-н Парасков, как преценявате първата половина от първенството?

– Можем да бъдем доволни. С оглед на класирането тя е положителна за нас и ни приближава към анонсираната цел – участие в баражите. Дано се преборим за място в Трета лига. Това не означава, че сме си свършили работата. Имаме още много да надграждаме. Ако се задоволим с това, което сме в момента, нищо добро не ни очаква.

– Звучите самокритично?

– Не бяхме постоянни във всички мачове и има какво да искаме в тази насока. Позволихме си спадове, които ни лишиха от далеч по-сериозна преднина и по-голямо спокойствие през пролетта.

– На какво го отдавате?

– Спадове може да има във всеки отбор, случва се и в „Реал“ (Мадрид), „Милан“, „Челси“… Това обаче не трябва да ни е извинение. Просто допуснахме лекомислени грешки. Отдавам ги повече на младостта на тима ни, отколкото на умора, неподготвеност или нещо друго. Напротив, мога да твърдя, че сме един от най-подготвените тимове в „А“ ОФГ, но имаше прегаряне на някои момчета в дадени мачове с всички последствия след това.

– В това отношение кои са двубоите, в които се проявиха въпросните слабости? Мачовете, които не искате да си спомняте?

– Срещите с „Граничар“ (Копривлен) като домакини (1:1) и гостуването на „Малеш“, когато загубихме нещастно с 0:1, причиняват горчивина и не желая да се сещам дори за тях. От друга страна обаче, гостуването на „Левски“ (Крупник) в първия кръг, когато изиграхме отличен мач и спечелихме с 1:0 и домакинството с „Белица“ /3:1/ са мачовете, които карат лошите спомени да избледняват.

– Не смятате ли, че в момента амбициите на „Места“ за Трета лига са доста смели? Не е ли твърде голяма отговорността, която поемате да вкарате отбора в по-горна група?

– Не мога да се съглася. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Хаджидимово е град с традиции в спорта и футбола въобще. В тази светлина смятам, че мястото на нашия отбор е в Трета лига. Що се отнася до отговорността, винаги има първи път. Разполагам отдавна с лиценз Б и мисля, че съм готов за тази задача. А ако постоянно отлагаш нещо и бягаш от сериозна отговорност, тогава няма как да се развиваш.

– Съжалявате ли за миналата година, когато изпуснахте влака в последната минута?

– Жалко за пропуснатия шанс, който бе напълно реален. На баража имаше отбори, които бяха по-слаби от нашия. Преди това обаче изиграхме безобразен последен мач в редовния сезон и заслужено загубихме от „Левски“ (Крупник). Това бе двубоят, който трябваше да изиграем на ниво, но момчетата поддадоха психически и се стигна до разгрома с 0:5. Впоследствие обаче, след като се отказаха от участие в баражите колегите, според нас бе логично да ни бъде дадено това право, както се е случвало неведнъж не само в България. Дори са канени отбори с по-ниско класиране. Щом някой не може да продължи в даден турнир, замества го следващият. Макар че имахме огромно желание, това не се случи. От БФС не позволиха, а ние трябваше да се съобразим с това. Сега ще атакуваме отново.

– Кога започвате зимната подготовка и каква е програмата за нея?

– На 1 февруари се събираме за първа тренировка. По утвърдена традиция ще се готвим при изцяло домашни условия. Предвиждаме контроли една седмица по-късно, а първата се очертава да бъде срещу „Пирин“ (Гоце Делчев). Според плана ни приятелските мачове трябва да бъдат 6 или 7. Не изключвам да има и съперници от Гърция, но засега сме провели само първоначални разговори.

– Поехте сам диригентската палка, а какви са функциите на Георги Коджебашев, с когото бяхте тандем и му помагахте миналия сезон?

– Ние отново сме тандем, но сега аз станах старши треньор, а той ще ми помага. Нося повече отговорност, основната за състоянието на целия отбор.

– На стадиона в Хаджидимово отново виждаме от лятото треньора, с когото свързваме част от големите успехи на „Места“ в най-новата история на клуба – Георги Чилев. Какви са неговите задачи?

– Той е домакин на отбора в момента. Определено е полезен за нас с опита си. Гледа мачовете, тренировките, контролите, коментираме грешки и ситуации.

– На кои футболисти ще разчитате през пролетта? Въпрос, който е във връзка не толкова със спортно-техническите качества, а по-скоро с това, че вашите играчи не са професионалисти и имат други служебни задължения.

– Ще разчитаме на всички от състава ни през есенния дял. Имаме млад отбор, който тренира редовно и няма проблеми в тази насока. Не виждам нещо ненормално, ако на някого му се наложи да отсъства. Живи хора сме и има моменти, когато не можеш да разполагаш със себе си, както искаш. Хубавото е, че ядрото ни се запази.

– Оправдават ли доверието младите?

– Заложихме на момче, което идва от нашата школа и е родено през 2001 г. – Тодор Симеонов. Миналата година игра в 80 процента от мачовете. През тази продължава да бъде играч, на когото разчитаме. Мустафа Сойков, Атанас Сабахлъков и Николай Чаушев също се наложиха. Вече навлиза и роденият през 2002 г. Антон Дюлгеров. Петър Симеонов, който е на 18 г., пък е единственият играч в отбора, който няма нито една пропусната минута в мачовете ни през есента. Всички за момента оправдават доверието, имат достатъчно качества и аз вярвам в тях. Ваис Вранчев стана голмайстор на тима с 10 попадения и заслужено в момента кара пробен период в ОФК „Пирин“, което е атестат за нашата работа и това, че при нас играят добри млади играчи.

– Финансово стабилен ли е „Места“?

– Имаме думата на кмета Людмил Терзиев, че местната власт ще финансира нашия клуб, както е било винаги след възстановяването на отбора.

– Кой е основният ви конкурент в групата?

– Всички отбори са ни конкуренти. Всички ни познават, знаят качествата и класата ни. За всеки съперник е достатъчна мотивация да направи всичко възможно да надиграе лидера, независимо как се казва той – „Места“, „Милан“ или ЦСКА. Това е азбучна истина. Всеки играе на предела на възможностите си срещу водача в класирането, независимо дали като гост или домакин. Няма да ни бъде никак лесно и трябва да бъдем максимално концентрирани.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *