Трима бизнесмени с трети опит да строят жилища върху бившата детска площадка в парк „Ловен дом”

Съдружникът в „Карол Фернандес Мийт“ и в МОЛ Ларго Николай Наков, директорът на „Информационно обслужване“ АД – клон Благоевград Юрий Стоименов, собственик на редица фирми, сред които „Ауто Мобиле 100“, „Транс логистик“ и „Камъшит керамик България“, и съдружник в „Терамилк“ и „Сигаз“, и строителният предприемач Виктор Велев искат да строят жилищна сграда върху бившата детска площадка в благоевградския парк „Ловен дом“. Те са депозирали искане в общината за разрешение за изработване на Подробен устройствен план за съсобствен частен имот в местността Над черквата. Тримата са собственици на 1/4 от имота. С терена, върху който се надяват да строят,  са свързани детските спомени на хиляди благоевградчани, там беше къщичката на Баба Яга, имаше люлки и пързалка, която доскоро стоеше гротескно със стълби, но без улей за спускане. В момента някогашната детска площадка е напълно занемарена, от шадраванчето са останали само камъните, трева до колене и храсти са превзели двете нива на детската площадка, свързани със стълбички, към които се отиваше по оцелялото все още здраво дървено мостче, а от атракционите за игра на хлапетата нищо не е останало.

Тримата бизнесмени искат изработване на план за улична регулация за обособяване на нова обслужваща улица-тупик за достъп до имота с идентификатор 04279.622.357, засягащ общински имот 04279.622.356. Те настояват още за разрешение за изработване на план за застрояване на имота за жилишни нужди, с допустима с височина до 15 метра и плътност до 70 %, като за тази цел е нужна промяна на предназначението на терена от „изоставена орна земя“ в „за жилищно строителство“. Преписката бе включена за обсъждане в дневния ред на заседанието завчера на Общинския експертен съвет по устройство на територията, но изненадващо било оттеглено по време на работната среща.

Това е трети опит пред общината за разрешение да се строи на апетитния терен. Първият е направен през 2012 г., тогава и банкерката Вера Граховска е била сред съсобствениците, но тя продава идеалните си части на Юрий Стоименов. Виктор Велев се сдобива с част от имота, целия с площ 2294 кв.м, като го купува през 2009 г. от Николай Вълов, собственик на няколко фирми, сред които „Нико Травел“ ЕООД и „Дъ Фейс“. Николай Наков пък купува част от земята от съдружника си в МОЛ Ларго Георги Тозев и сестра му Яна Тозева, а друга част те му даряват.

След първия неуспешен опит да получат разрешение да строят те правят втори през 2014 г., пак внасят искане за ПУП в общината и транспортен достъп до имота си. Главният архитект В. Тинчев обаче отказва достъп. Той се мотивира с решение на Общинския експертен съвет, който не разрешава изработване на ПУП – План за регулация и застрояване (ПРЗ), с цел промяна на предназначението от „изоставена орна земя“ в „за жилищно строителство“. Арх. Тинчев посочва, че достъпът до частния имот минава през терен общинска публична собственост с начин на трайно ползване обществен парк и заради това общината не разрешава достъпът да се осъществи през него.

Сега тримата съсобственици са предложили нов вариант за достъп до частния си терен, така че да не минават през общинската част, но отново настояват за временен достъп през парка, а практиката сочи, че много често временният достъп в годините се превръща в постоянен. Предложението им е да направят тунел под вадата и да минават под него.

Дали третият опит на триото бизнесмени ще се окаже успешен и дали те ще строят в парк „Ловен дом” зависи от екипа на кмета Румен Томов, общинските съветници и от Общинския експертен съвет.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Варошлия

    Алчни и нагли селяци с печалбарски амбиции ! Това на нормален човек през ума няма да мине ! Всякакви апетити на такива уроди трябва да се парират в зародиш ! Трябва да пазим Благоевград и малкото останали зелени площи от крадливостта на разни цървули с болни мераци !!!

    Отговори
  2. Лифт до Заева поляна бе, пичове

    Мястото е прекрасно за начална станция на лифт до Заева поляна!
    Такива градски лифтове има на много места в Европа и света.

    Привлекателни места за всички гости, туристи и местни човеци!
    Развива ПОЗИТИВНО в дългосрочна перспектива града и околията.

    С подобен атракцион оставаш в историята.
    Хората ще те благославят.

    Ноооо ИНТЕЛИГЕНТНОСТ и ум, трябват за подобна идея и БЛАГОродство трябва!
    А не алчност.

    И хубаво ще построят едни жилища да пикат и акат в тях двайсетина човека и какво от това?!
    Комплексарщина и алчност…

    Отговори
  3. Бойко

    Тези хора(инвеститорите и управляващите) са за линч ,ако това наистина се случи.

    Отговори
  4. ямкс

    От къде на къде тези селяни са собственици на земята не пипайте бяк тя е на Джумалии

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *