Три казана постна гъбена чорба раздадоха вчера на традиционния курбан в чест на храмовия празник на параклиса „Св. Ив. Рилски“ във вилната зона над Благоевград, обхващаща местностите Септемврийче, Добро поле и Бодрост. За 18-а поредна година основният дарител е Съби Дашев, бизнесмен и общински съветник, който организира и целия празник за виладжиите и за всички, дошли да почетат светеца. Традиционно, преди да се отправи към трапезите, мина през параклиса 90-годишният, известен в близкото минало благоевградски ресторантьор Любен Китанов.
„Няколко заведения съм държал, дори ресторанта на стария Ловен дом, където имах 6-има сервитьори. Закусвалнята на пазара аз я отворих и аз я затворих, като тръгнаха да строят закритото тържище“, в две изречения събра трудовата си биография доайенът.
Той има вила наблизо и не пропуска да почете храмовия празник от откриването на параклиса.
„Внук ми Гошко и Съби са приятели, като братя. Аз много, много не излизам, че навсякъде познати искат да ме черпят, пък съм свикнал винаги всичко да си плащам и се чувствам неудобно. В първите години за курбаните тук са ми искали съвети и съм ги давал, но никога не съм поемал ролята на готвача, защото самият аз винаги съм разчитал на професионалисти“, призна Л. Китанов.
„Параклисът бе осветен от покойния Дядо Натанаил на този ден през 2006 г. по случай 1060-ата годишнина от успението на св. Йоан Рилски“, припомни двигателят на събитието Съби Дашев и отбеляза, че оттогава дава курбан за здраве на всички и всеки е добре дошъл. „Идеята да се изгради храм в района на летовището се зароди много отдавна, още през 90-те години на миналия век, и благодарение на небесния ни закрилник св. Ив. Рилски това се случи. Тъст ми Кирил Митрински, Бог да го прости, беше в основата на всичко. Курбанът днес е постен, защото е петък и за него много хора дариха гъби, но всички са проверени и риск няма“, гарантира той, като припомни историята на параклиса.
Майстор готвачът Кирчо Андонов от с. Рилци бе заредил рано сутринта да врат три казана на огнището. „Започнахме към 8 часа с всеотдайна група помагачи, цялото семейство на Съби и още няколко доброволци“, отбеляза той. На въпрос дали за да е вкусен постният курбан е нужен повече майсторлък, отколкото за месния, майсторът на черпака философски отбеляза:
„За да е вкусна всяка гозба, трябва желание и работа. И повече помощници. При гъбения курбан е важно да има повече видове гъби, затова в днешния има кладница, манатарка и пачи крак, и ориз и зеленчуци. Да не забравяме, че св. Иван Рилски е бил отшелник, а това предполага, че храната му е била проста, та и в този дух днес спазваме завета му“, каза Кирчо Андонов. Трудовия си стаж той основно навъртял като линейкаджия, но паралелно работил в доста известни заведения в Благоевград, дори в китайски ресторант. Разкрива, че откакто е пенсионер, откликва основно на покани да готви по курбани за славата Божия и най- редовно поема ролята на мастър шеф на съборите и в Бучино, Покровник, Мощанец Лисия, Рилци…
Да види и поздрави шефа на полевата кухня от вилата на Горското „Добро поле“ специално дойде тамошният готвач Наско, който обясни, че предната вечер лично обработил и нарязал гъбите за празничната гозба, въпреки сериозните ангажименти около изхранването на пълната с почиващи база.
Празника не пропуснаха бившият шеф на Горското Калин Зашев, който реновира и обнови основно вила „Добро поле“, екскметът на с. Селище – бизнесменът Валери Байрактарски, дългогодишният председател на благоевградското читалище „Вапцаров“ и ексдиректор на Механотехникума Тома Манасиев и още десетки благоевградчани и гости.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА