Три пъти Света Богородица и Младенецът идват в съня на Методи Каримов! Животът му се преобръща…

Десетки жители и гости на китното село Крайници запалиха свещичка за здраве и късмет в параклиса „Рождество на Пресвета Богородица“. Параклисът е построен край селото преди 10 години от Методи Йорданов Каримов, потомък на една от най-старите фамилии тук.

„Родителите ми се занимаваха със земеделие и обработваха над 5 декара плодородна земя. Ние сме трима братя, двама живеем в село Крайници, а третият в Яхиново. Двадесет и пет години съм бил готвач, работил съм при военните и от там се пенсионирах. Преди десет години сънувах, че с каруцата идвам на това място, където днес е параклисът, а срещу мен седят Света Богородица с Младенеца и един възрастен мъж… Този сън го сънувах три пъти, като на третия бях седнал на терасата в къщата. Споделих го със семейството си и решихме да построим параклиса.

Имам прекрасна съпруга, Венетка, която също е работила като готвач. Щастливи родители сме на прекрасни и трудолюбиви деца. Синът Асен работи като шофьор и тракторист, дъщерята Марияна е управител на фирма. Децата ми са щастливо женени, с прекрасни деца. Внуците ми Божидар, Асен, Крум и Веселин са трудолюбиви и добри.

Параклиса от десет години не сме го затваряли, хората идват, палят си свещички. Правим курбан, тази година е сготвен от вкусно овче месо със зарзават“, разказа за „Струма“ родолюбивият българин Методи Каримов.

Вкусният курбан беше осветен от отец Радослав Ваклин, който пожела на фамилия Каримови здраве, щастие и им благодари за това, което са направили за миряните в село Крайници.

Да запали свещичка за здраве беше дошла Замфира Ильова, която е също от стар род. „Дядо ми Христо Грозданов беше основател на кооперацията в село Крайници. Имаше четирима синове и две дъщери. Моят баща 20 години е работил като миньор в мината в гр. Бухово. Със съпруга ми Костадин Ильов имаме вече 56 години щастлив семеен живот. Щастливи родители сме на един син и две дъщери. Синът живее в София, а дъщерите от 10 години са в Милано, Италия. Когато си идват тук, казват, че там е по-добре, защото заплатите са по-високи, но от България по-хубаво няма“, сподели с вълнение Замфира Ильова.

„Моят род Коларови са трудолюбиви хора, работили са в ТКСЗ-то. Със съпруга ми Стойне се запознахме в селото и имаме две деца и четири внучета. Едната дъщеря живее със семейството си от десет години в Австралия. Преди това бяха в САЩ, Нова Зеландия… Дъщерята е шеф на фирма, а зетят кара тир. Не искат да се връщат в България, даже дъщерята казва: „Мамо, тук, в Австралия, е рай”. А внучката заяви: „Бабо, като изуча и започна работа, ще купя голяма къща и ще ви взема с дядо при нас в Австралия, да сме си всички заедно“, сподели развълнувана Дамянка Стоилкова.

На празника дойде и известният актьор Иван Божков. „Съпругата на Методи Каримов – Венетка, е моя първа братовчедка. Прекрасни хора са, много се обичаме и уважаваме с тях“, заяви Иван Божков.

Свещичка за здраве запали и Еленка Грозданова, която е щастлива майка на двама синове, има четири внучета и две правнучета.

Със своите родители тук бе и учителката Красимира Йорданова, която си пожела на този хубав празник здраве, щастие и късмет.

Присъстващите на празника бяха поканени от фамилията на Методи Каримов да хапнат от вкусния курбан и богато украсените домашни погачи.

„С моите приятели идваме от Пловдив да уважим празника. С тази прекрасна фамилия Каримови се запознахме преди години. С моя приятелка пътувахме от Пловдив и точно близо до Самоков, по пътя за Дупница, колата изгасна. Сами на пътя… В този момент спира лек автомобил, беше синът на Марияна – Божидар Каримов. Момчето, без да ни познава, ни помогна, покани ни у тях. Малко са такива хора като фамилия Каримови в днешно време. Оттогава сме неразделни приятели. А тук до мен е един прекрасен човек – Роза Дорянова, която е леля на Божидар”, разказа, силно развълнувана, Златка Иванова, преподавателка от Пловдив.

За фамилията Каримови талантливите певци от оркестър „Перун“ – Разлог изпяха едни от най-хубавите македонски песни. Хората се веселиха с изпълненията на двама гайдари и оркестъра на дупничанина Димитър Крекманов, а празникът продължи до късно вечерта с кръшни български хора.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *