Тръмп напуска Вашингтон в деня на встъпването в длъжност на Байдън

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да напусне Вашингтон сутринта на 20 януари, деня на встъпването в длъжност на избраният за президент на САЩ Джо Байдън, няколко часа преди началото на церемонията. Преди това е мислел да го направи на 19 януари, заяви добре осведомен източник.

Тръмп, който вече обяви, че не смята да присъства на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, планира прощално събитие във военната база „Андрюс“ близо до Вашингтон, където е базиран президентският самолет. Оттам той ще отпътува за голф клуба си в Мар-а-Лаго, щата Флорида.

Днес бе съобщено, че поне до 21 януари се затварят за посетители Националният мемориален комплекс във Вашингтон и знакови забележителности на американската столица. Преди инаугурацията на Байдън се предприема безпрецедентно затягане на мерките за сигурност.

Проучване на изследователски център „Пю“ сочи, че две трети от американците искат президентът Тръмп да напусне политическата сцена, след като предаде поста идната седмица, съобщи ДПА. Одобрението за работата на отиващия си президент е стигнало дъното си и е едва 29 процента, като дори неговите привърженици казват, че не са доволни от поведението му след изборите през ноември.

Главният инспектор на американското министерство на правосъдието ще разследва ролята на ведомството като подготовка и реакция на щурма на Капитолия миналата седмица. Майкъл Хороуиц заяви, че разследването ще трябва да установи с каква информация е разполагало правосъдното министерство преди атаката, дали данните са били споделени с полицейските сили и спецслужбите, охраняващи Капитолия, и каква е била реакцията на служителите от ведомството на избухналото насилие.

Текат проверки и в министерствата на отбраната, вътрешната сигурност и вътрешните работи, се посочва в изявлението.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *