Туристи от Кюстендилско обходиха Пирин планина, 10-г. деца издържаха геройски един от най-дългите преходи – 11 часа

Туристи от Кюстендилско летуваха в Пирин, а маршрутът, който избраха, започваше от хижа „Яворов“, Кончето, хижа „Вихрен“, хижа „Синаница“ и завърши на хижа „Яне Сандански“. Групата се качи на автобус до местността Бетоловото над Разлог.  „Тръгнахме към хижа „Яворов“. Свежият въздух и вековната гора, през която преминаваше пътят ни, подкараха мислите ни към предстоящото приключение. След малко повече от 3 часа постоянно, но приятно изкачване, стигнахме пред хижа „Яворов“. Последваха обичайните дейности: настаняване, пиене на бира, игри на карти, лека разходка наоколо, в очакване на първата вечер. Този път към традиционната китара имаше и гайда“, разказва един от гидовете на групата Любо Младенов. На сутринта цялата група се отправили за Даутов връх. След около час и половина стигнали до местността Конярника, до Бяла река. „Наоколо ягодите бяха толкова много, че част от групата започна да гледа като зомбирана и отказа да продължи към върха. Разделихме се в клубове по интереси и всеки продължи да се забавлява по неговия си начин. Едни се изкачихме до Даутов връх, минавайки покрай едноименното езеро, доста намаляло в този период от годината. Така неусетно се изтъркаля денят за аклиматизация преди голямото изпитание“, каза планинарят.
В групата имало и 2 десетгодишни деца, а преходът продължил 11 часа. Спасителят Никола, по молба на алпинисти, взел дори и торба цимент, за да я отнесе до заслона при Баюви дупки, преди Кончето, който е в ремонт. „Гледах Стъпалата на Крали Марко от лявата ми страна и си мислех, че съм ги виждал за първи път преди повече от 30 години, а те са си все същите. Така е, символите на вечността имат такива качества – да не се променят. Времето беше „шарено“ – ту изскачаха леки мъгли от север, ту слънцето се показваше иззад многобройните облаци“, коментира Любо Младенов. Изкачили и Муратова порта, а оттам някои по- издръжливи се отправили за Муратов връх /малкия Вихрен, както някои го наричат/ .
Последният преход в Пирин бил до хижа „Яне Сандански“.
„Отново не бързахме с ранно тръгване. След рутинно спускане през Спано поле и денивелация от около 1000 метра пристигнахме в местността Попина лъка на последната ни хижа“, спомня си туристът. Преди вечеря последвала разходка до местността Туричка черква, на около 40 минути от хижата, за да видят язовира и вилите наоколо. Вечерта преди завръщането у дома планинарите не пропуснали да се отбият в параклиса „Света Петка“.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *