Турист не успя да се спазари за сувенир от 150 лв. в магазин в Банско и го открадна, камери го разобличиха

Нагла кражба посред бял ден уловиха камери в Банско. По данни на очевидци крадецът е сръбски турист. Мъжът, чието лице ясно се вижда на записите, най-спокойно посред бял ден минава покрай магазина за сувенири и взима метална фигура на човек на стойност 150 лева. Хващайки главата на фигурата, тя се разглобява и основата й пада на земята. Крадецът обаче бяга само с едната част, но след около 20 минути се връща от другата страна на улицата с нахлупена вече качулка, за да вземе и другата.

За кражбата собственикът на магазина Константин Златков е подал сигнал в полицията, но извършителят все още не е установен. Той сподели, че по-рано през деня въпросният мъж е посетил магазина като клиент. „Магазинерката ми разказа, че извършителят малко по-рано е бил в магазина, разпитвал е за същото човече и се е пазарил за по-ниска цена. Фигурата струва 150 лева, той е искал да я вземе за 50 евро. Не е на 100 % сигурна, че мъжът от записа е същият, но този, който е влизал в магазина, е разпитвал за същата фигура, а изложените фигури отпред са четири и той е разпитвал точно за тази, която е открадната. Взел е най-старото, най-грозното човече и почти мога да кажа, че ми е направил услуга, но постъпката му е осъдителна.

Давайки гласност на случая, се надявам да се предотвратят други подобни кражби. За съжаление често се случват дребни кражби, но не всички ги хващаме. Обикновено те са за много малки суми, но за нас си е минус. Магазинерката е много наблюдателна и често установява липсващи предмети”, разказа за кражбата Константин Златков.

Той допълни, че миналата година лично е станал свидетел на дребна кражба, отново от сръбски туристи. Тръгнал след тях и своевременно подал сигнал на тел. 112. Извършителката била жена, която, минавайки покрай магазина, съвсем спокойно се протегнала и взела магнитче за 1 лев. Вървейки по улицата, от близък магазин за хранителни стоки пък отмъкнала голяма туба с минерална вода, но след това я оставила, вероятно защото й тежала. Златков следвал извършителката и придружаващата я друга жена до пристигането на полицията и докато вървял след тях, ги чул да си говорят какво да откраднат.

Константин Златков със съжаление отбеляза, че въпреки ръста на туристи, посещаващи Банско, профилът им не е обнадеждаващ и те са все по-бедни, а продажбите за търговците спадат с 10-15% с всяка изминала година.

„Мисля, че това не е само при нас. Ние имаме няколко магазина в Банско и във всичките спадът е еднакъв, при другите колеги е същото. Туристите не се интересуват от нещо скъпо, от нещо стойностно или авторско. Интересуват ги само дюнерите, олинклузивите и нищо друго. Имахме колежка гъркиня, която отвори тук бижутерия. Едвам изкара три сезона, накрая фалира и си замина.

Ние развиваме дейност в Банско още преди градът да стане въобще някаква дестинация. Първият магазин в Банско е на нашата фирма. Драстична е разликата по отношение профила на туристите от началото на развитието на града като курорт досега. Преди идваха по-малко, но много по-добри туристи, които се интересуваха и купуваха стойностни неща – арт картини, керамики, статуетки, скулптури, интересуваха се от изкуство, сега вече дори и магнитчетата не ги интересуват. Вземат за подарък пакетче шарена сол, чай, локум, бонбони, това се купува”, разказа Златков.

Според него, както и според много негови колеги, причината за това не е липсата на втори лифт, а олинклузивите и ниските цени, които някои от хотелите обявяват. Това извива ръцете на останалите в бранша, които също са принудени да поддържат по-ниски цени и това привлича по-бедните туристи.

„Да вземем за пример сърбите. Те не са кой знае колко по-платежоспособни от нас, българите, но са споделяли, че в Банско им е най-евтино, по-евтино  дори и от техния курорт Копаоник, и затова идват тук. Не мога да коментирам как ще се реши този проблем и защо тази тенденция продължава, но мисля, че проблемът е в хотелиерите”, сподели още Златков.             

ЯНА ЙОРДАНОВА

Камерите на хотела, в който е магазинът за сувенири, са заснели кой отмъква металното човече

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *