Тя е на 39 години и е родила 44 деца

Мириам Набатанзи родила близнаци година, след като била омъжена на 12-годишна възраст. Последвали още пет чифта близнаци, заедно с четири раждания на тризнаци и пет – на четиризнаци, пише Dnevnik.bg.

Преди 3 години 39-годишната угандийка била изоставена от съпруга си и сега сама трябва да се грижи за общо 38 деца.

Това е бил просто поредният проблем в живота на Набатанзи, живееща днес в четири препълнени с обитатели къщички от бетонни блокчета и покрив от ръждясала ламарина в село Касаво на 50 км северно от Кампала. Наоколо има само полета с кафе.

След първите няколко раждания на близнаци жената отишла на лекар, който ѝ обяснил, че има необичайно големи яйчници. След което я посъветвал да не взема противозачатъчни хапчета, защото може да си създаде повече проблеми.

И така серията от деца продължила.

Африка е известна като континентът с най-многобройни есемейства. В Уганда се падат средно по 5.6 деца на жена, което е един от най-високите африкански показатели. Данни на Световната банка показват, че това е и два пъти над средните за света 2.4 деца.

Но дори по мащабите на угандийското семейство това на Набатанзи е крайност.

При последната ѝ бременност преди две години и половина е имало проблеми. Това били шестите близнаци, но при раждането едното бебе умряло. Това е шестото дете, което Мириам изгубила.

След това съпругът ѝ, който и без това честа отсъствал за продължително време, я изоставил. Днес в семейството всички го проклинат, а Набатанзи говори за него с ругатни.“Израснала съм със сълзи на очи. Мъжът ми ми причини много страдание“, споделя тя в разговор за „Ройтерс“ в дома ѝ. „Цялото ми време преминава в грижи за децата и изкарване на малко пари“, допълва тя, докато очите ѝ се просълзяват.

Мириам отчаяно се нуждае от пари и приема всякаква работа – фризьор, украсяване на тържества, събиране и продажба на метал за вторични суровини, варене на джин, продажба на лековити билки… Изкараното отива за храна, доктори, облекло и училищни такси.

На олющената стена в дома ѝ са окачени портретите на някои от децата ѝ с училищни униформи от деня на завършването.

Иван Кубика, 23-годишният ѝ син и най-голям от децата, е трябвало да спре да ходи на училище, когато парите свършили. „Мама е затрупана от проблеми, работата я съсипва и помагаме, доколкото можем, в готвенето и прането. Но цялото бреме за семейството пак е на нейните плещи.“

Трагедия стои зад желанието на Набатанзи да има голямо семейство.

Три дни, след като се родила, майка ѝ я изоставила. Бащата трябвало да се оправя с бебе и още 5 деца.

Баща ѝ се жени повторно, но мащехата убила петте доведени деца, като смесила храната им с натрошено стъкло. Набатанзи се отървала, само защото в този ден гостувала на роднина.

„Тогава бях на 7 години, твърде малка, за да разбирам какво всъщност означава смъртта. Роднини ми разказаха какво се е случило“, споделя тя днес.

Мириам израства с мечта да има 6 деца, за да възроди по някакъв начин съсипаното си семейство.

Но отглеждането на 38 вече е постоянно предизвикателство.

Дузина от децата спят на легла с метални рамки и тънки дюшеци в тясна мърлява стая. В другите стаи късметлиите спят на матраци, а останалите – директно на мръсния под.

Порасналите помагат в грижите за малките и всеки се включва при готвенето. Рядко се случва да има месо или риба, а според Набатанзи за еднодневно готвене им трябват около 25 кг царевично брашно.

Табличка, закована на стената на кухнята, описва кой какви задължения има. „В събота всички работим заедно“, напомня надпис на нея.

След такъв тежък живот досега най-голямото желание на Набатанзи е децата ѝ да са щастливи. „Много малка бях, когато трябваше да поема отговорности на възрастен. Мисля, че откакто съм се родила, не съм изпитвала радост“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *