Удостоиха с най-високото църковно отличие – ставрофорно свещеноикономство, архиерейския наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков

Архиерейският наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков получи най-високото църковно отличие в реда на свещениците в Православната църква – ставрофорно свещеноикономство. Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим го удостои с почетната степен и го провъзгласи за ставрофорен иконом. Това стана на вчерашния светъл празник – Св. Йоан Кръстител, след светата литургия, отслужена от митрополита в храм „Св. Вмчк Георги“ в разложкото село Баня.

Отец Русков получи високото отличие за дългогодишното служение като архиерейски наместник на Разложка духовна околия и като председател на по-големите храмове и църковни настоятелства в околията.

„Тъй като кръстът, който отец Янко Русков носи, никак не е лек, решихме да му дадем и един външен израз, един виден знак на тази тежест, която и до ден-днешен той понася в своето служение. Един кръст, който да носи и който винаги да напомня на всички ни, че пътят към спасението минава пред съразпъването ни с Христос. Нека този кръст напомня и на него, но и на всички православни християни за това, че пътят ни за следване на Христос минава единствено и само през носенето на кръста”, каза митрополит Серафим и приключи с думите на Исус, отправени към неговите ученици: „Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека вдигне кръста си и така нека ме последва”.

Негово Високопреосвещенство честити празника на присъстващите и пожела Божието благословение да бъде за всички.

Заради епидемичната обстановка християните, които присъстваха на утренята и на светата литургия в църквата в Баня, бяха по-малко от обикновено. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, заместникът му инж. Венцислав Гърменов и кметицата на Баня Магда Първанова също присъстваха на литургията и запалиха свещички за здраве.

След службата митрополит Серафим освети и десетките питки, които миряните раздадоха за здраве на своите близки именници.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *