Украйна обвинена за инсценираното убийство на журналиста Аркадий Бабченко

Остри критики бяха отправени срещу украинските власти по случая с руския журналист Аркадий Бабченко. Вчера стана ясно, че покушението срещу него всъщност е било постановка, организирана от Киев.

Журналистът, който е яростен критик на Кремъл, предизвика сензация, след като вчера се появи на пресконференция в Киев. Дотогава се смяташе, че той е бил убит при нападение в дома му. Оказа се, че това е било постановка. Тя имала за цел да бъде предотвратено покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

„Защо е бил подготвян този руски заговор? За да бъде дестабилизирана ситуацията в Украйна, показвайки, че силите на реда не могат да си свършат работата. Освен това Русия иска да убие тези хора, от които се страхува”, каза президентът на Украйна Петро Порошенко.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и „Репортери без граници“, категорично осъдиха действията на украинските власти.

„Поведението на украинското правителство е жалко. Те си играят с фактите, с истината и лъжат всички”, отбеляза Кристоф Дьолоар, генерелен секретар на „Репортери без граници”.

Кремъл изрази задоволство, че Бабченко е жив, но определи случая като „провокация” и „пропаганда”. Самият Бабченко разбуни духовете във „Фейсбук” със съобщение, публикувано няколко часа след шокиращата пресконференция.

„Няма да дочакат. Обещал съм да умра на 96 години, след като танцувам върху гроба на Путин и си направя селфи върху „Абрамс” на Тверския площад. Ще се постарая да го направя”, написа той.

При операцията на украинските власти е бил арестуван един човек.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *