„Унитрейд” поиска картбланш да сепарира още 9500 т отпадъци годишно в Зелен дол, РИОСВ ги прати в чакалнята за ОВОС

Столичната фирма „Унитрейд Благоевград“ ЕООД, която стопанисва площадката за третиране на отпадъци в благоевградското с. Зелен дол, входира в РИОСВ – Благоевград искане да й бъде разрешено събирането на 9500 тона годишно нови видове отпадъци. Те заедно с 30 000-те тона годишно, които събира в момента, ще се изсипят върху терена от 7280 кв.м в селското землище, където е разположена сепариращата инсталация на фирмата с капацитет 3 т/час.

От заявените допълнителни количества 7350 тона годишно са от излезли от употреба моторни превозни средства, електрически уреди и негодни за употреба батерии и акумулатори. Фирмата иска да събира още по 700 тона годишно материали, негодни за консумация или преработване, 1000 тона отпадъци от механично третиране на други отпадъци и 500 тона битови отпадъци.

Предвид огромното количество смет РИОСВ вкара предложението на „Унитрейд Благоевград“ ЕООД в процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, тъй като боклукът може да доведе до значително въздействие върху околната среда. Това ще рече, че тепърва комисии от специалисти ще преценяват може ли площадката да събере такова количество смет и до каква степен това може да се отрази негативно на селото и природата около него.

Фирмата, чиито управители са Ивелин Ковачев и Марта Вангелова, бе една от 6-те в Благоевград, които преди няколко години защитиха изискванията на МОСВ и се съгласи да изкупува отпадъците с битов характер само срещу декларация за произход, а тези с промишлен – само след представяне на сертификат. С тези ограничения държавата се опита да намали кражбите на паметници, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, стълбове, кабели, тръби или други елементи от водопреносната система.

Въпреки регламентираната й дейност „Унитрейд Благоевград“ ЕООД обаче остана трън в очите на зелендолци, които от 4 години настояват, че площадката трябва да се махне от селото им, за което те имат оптимистични планове то да стане туристическа топдестинация благодарение на късноантичната крепост в историческата местност Чуката.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *