Уронен ли е престижът на съдебната власт?

„Ние не наказахме председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това, което се случи, е, че взехме управлението, защото цялостното му поведение на беглец от всички проблеми в съдебната система се прояви и в едно елементарно негово приложение, свързано с управлението на една съдебна сграда“, заяви съдия Боряна Димитрова, член на ВСС, в ефира на „Здравей, България“.

Отстраниха Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата

Тя изрази това мнение по повод отстраняването на Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата заради кандален музикален клип, заснет в коридорите на Темида. Решението на съдебните кадровици беше взето след бурни дебати.

„Висшият съдебен съвет е делегирал правомощията по управлението на съдебните сгради на председателите на съдилищата. Съдебната палата в София е стопаниставана от председателя на Върховния касационен съд. ВСС е предоставил на тези стопани възможността за сключване на договори за наем, както и за заснемането на продукции. В настоящия случай би следвало да бъде съобразен и законът за културните ценности“, смята Димитрова.

„През 2016-2017 година, когато е било възложено управлението на Съдебната палата на Лозан Панов, той лично е сключвал договорите. След това той е делегирал правомощията си на главния секретар и зам.-председател на Върховния касационен съд. Оттук нататък всички договори, които е подписал, включително и този, са недействителни поради липса на представителна власт“, категорична е тя. Според нея обаче, това няма да доведе до сериозни проблеми по тяхното изпъление. Димитрова счита, че престижът на съдебната власт е уронен.

„Всички знаем какво е съдържанието на този клип и какво се допусна да излезе като съдържание. Този казус можеше да приключи и за 15 минути, ако председателят на ВКС беше казал, че се извинява и не е видял съдържанието на клипа. Вместо това той прехвърли вината на съдебната охрана, на главния секретар, на министъра на правосъдието, на ВСС, че му бил дал образец на договор, който не бил съвършен. Както и на рапъра, и на филмовата къща“, заяви тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *