Уроци в мазето и стола! Училището в Рибново не може да побере децата

В едно село училището буквално прелива от ученици. Заради положителния прираст във високопланинското селце Рибново от няколко години насам сградата се пълни дотолкова, че класните стаи не достигат за всички деца. Затова се налага занятия да се провеждат дори в мазета и помощни помещения.

„Нашите деца са много амбициозни и винаги с голямо желание идват на училище, дават идеи самите те, имат желание да правят все повече нови неща, проекти, виждате стаята колко е красива. Идеите им са просто прекрасни”, разказва учителката Фатме Герова. Около 500 са учениците в Рибново от 1 до 12 клас, съобщава Нова телевизия. Училището обаче освен на знания, мъдрост и разбиране, учи децата и на оцеляване. Защото всеки ден, поради липса на достатъчно голяма материална база, вместо в класни стаи учениците влизат да посрещат уроците си в мазета и хамбари. Там въздухът отдавна е отстъпил място на тежкия мухъл.

Математика, литература и история децата учат сред менгемета, косачки и ръждясали железа. Светлина почти не влиза, а всички ученици седят с гръб към учителя, защото по друг начин чиновете в мазето няма как да бъдат подредени.

„Вие сами виждате, как може да се чувства човек в тази стая, няма прозорци, зимата не е много топло. Не е удобно въобще, това по принцип не е и стая въобще, това е коридор, пригоден за стая, защото не ни достигат стаите. Около 20 деца се събират, тясно е, не могат да се разминават, понякога дори и се карат и не е добре въобще”, разказва учителят Атидже Югунч.

Освен в мазето децата учат… и в училищния стол.

„Учим в мазета, столови. Малко е пространство, а децата много. На двусменен режим сме и въпреки всичко, за мене проблемът с базите наистина е от първостепенно значение”, обясни Манчо Джуркин, директор на СУ „Йордан Йовков”.

В стола се учи, докато обядът не стане готов. После учебниците се прибират, а чиновете се превръщат в софри. И така всеки ден…….

В училището в Рибново се гордеят с много спортни успехи, макар условията за спорт да са плачевни.

„Просто няма къде да си провеждаме часовете по физическо, тъй като сме повече от 24 паралелки, трима учители и всички разчитаме на този физкултурен салон. Нуждаем се, крайно се нуждаем от нов салон и особено от спортна площадка”, обясняма Ибрахим Кадриев, учител.
Проектът за нова сграда към училището е в ход. Но още е в начален етап.

„До два месеца ще стартира процедурата, стига да няма обжалвания. Дано надделее разумът и този, който спечели, да му е честито, този, който загуби, да не почват непрекъснати обжалвания”, надява се Манчо Джуркин.

В Рибново с нетърпение чакат новата сграда, в която в мазетата няма да се учи, училищният стол ще се ползва само за обяд, а класните стаи ще са достатъчно за всички.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Николайко Перник

    Бъдещето на страната ще се нарича Хасан, Мустафа, Айше и прочее…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *