Три порции млечни продукти дневно – мляко, сирене, масло или сметана, намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, установиха канадски учени.
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания, пише Zdrave.to. Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
Млечните продукти имат много полезни съставки – калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета „Макмастър“ в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.
Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.
Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи – неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели.