30 ученици на Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев разработваха бизнес идеи на организиран и проведен иновационен лагер в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Гимназистите работиха по тема, свързана с едно от най-значимите предизвикателства на съвременността – „Бъдещето на храната: иновации и устойчивост“, а идеите и предложенията им трябваше да отговорят на въпроси като: как може да се произвежда храна по устойчив начин? Какви иновации могат да помогнат за намаляване на хранителните отпадъци? Как новите технологии могат да подобрят достъпа до здравословна и питателна храна?
Участниците от 8 до 12 клас, обучаващи се в направление „Икономика и туризъм“, бяха разпределени на случаен принцип в пет отбора. В рамките на два часа и половина всеки екип, подкрепен от своя ментор, предложи решение на атрактивния казус. След изтичане на зададеното време отборите презентираха пред журито своите идеи и решения в рамките на три минути.
Победител стана идеята за вертикална ферма за производство на гъбена кайма на отбора Verti Grow Mushrooms. Второ място зае идеята „Изгодна трапеза“ – приложение за следене срока на годност на продуктите в магазините, а с трето място се поздрави отбор „Смарт байт“, разработил „Приложение за рецепти“. Всички участници в иновационния лагер бяха удостоени със сертификати, връчени от директора на НПГ Веселин Петков.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА