Ученици разработиха бизнес идеи за вертикална ферма за гъбена кайма, приложение за рецепти и за следене срока на годност на хранителните продукти

30 ученици на Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев разработваха бизнес идеи на организиран и проведен иновационен лагер в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Гимназистите работиха по тема, свързана с едно от най-значимите предизвикателства на съвременността – „Бъдещето на храната: иновации и устойчивост“, а идеите и предложенията им трябваше да отговорят на въпроси като: как може да се произвежда храна по устойчив начин? Какви иновации могат да помогнат за намаляване на хранителните отпадъци? Как новите технологии могат да подобрят достъпа до здравословна и питателна храна?

Участниците от 8 до 12 клас, обучаващи се в направление „Икономика и туризъм“, бяха разпределени на случаен принцип в пет отбора. В рамките на два часа и половина всеки екип, подкрепен от своя ментор, предложи решение на атрактивния казус. След изтичане на зададеното време отборите презентираха пред журито своите идеи и решения в рамките на три минути.

Победител стана идеята за вертикална ферма за производство на гъбена кайма на отбора Verti Grow Mushrooms. Второ място зае идеята „Изгодна трапеза“ – приложение за следене срока на годност на продуктите в магазините, а с трето място се поздрави отбор „Смарт байт“, разработил „Приложение за рецепти“. Всички участници в иновационния лагер бяха удостоени със сертификати, връчени от директора на НПГ Веселин Петков.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *