Учени откриха единствения начин да отслабнем без диета и физически упражнения

Едва ли има човек, който да не си мечтае да хапва всякакви вкусотии и това по никакъв начин да не се отразява на фигурата му. В повечето случи всяко допълнително парче шоколад или хапнат на крак хамбургер, ни коства часове наред потене във фитнеса.

В края на тунела обаче може би има надежда. Учени от Медицинското училище на Харвард са направили експеримент и са открили как може да отслабнем без да се преуморяваме с упражнения и без да умираме от глад.

За целта на експеримента учените са събрали група от доброволци, които живеели в лабораторията повече от месец. Субектите не са извършвали никакво физическо натоварване. В същото време в стаята е нямало прозорци и часовници, затова участниците нямали информация за времето на деня. Така специалистите по хранене всеки ден променяли на групата момента за лягане с четири часа по-късно.

В края на изследването се оказало, че изразходването на енергия от човешкото тяло в покой зависи от циркадните ритми. По-специално, ако биологичната и „действителната“ вечер съвпадат, човешкото тяло изгаря повече мазнини всеки час, независимо от количеството консумирана храна и без никакви усилия. В същото време тялото в състояние на покой изгаря вечер (от 17:00 до 20:00 часа) десет процента повече калории, отколкото сутрин.

Учените подчертават, че изследването демонстрира значението на дневния режим на метаболизма както в активните, така и в пасивните състояния, и препоръчват да се става и ляга в същото време, както са биологичните ритми и да не се отклоняваме от тях./ Zdrave.to.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *