Учени установиха как храната влияе на настроението на хората

Храната вляе по различен начин на психическото състояние на хората в различни възрасти. До този извод са достигнали американски учени от Бингхамтънския университет, цитирани от Medical Xpress.

В изследването хора от различни страни са попълвали онлайн-въпросник, в който са описвали своите навици на хранене, използваните продукти и психическото си състояние.

След анализ на резултатите, учените установили, че върху настроението на хора на възраст между 18 и 29 години в голяма степен влияе потреблението на месо.

Редовното му ядене води до натрупването в мозъка на химически вещества, на първо място серотонин и дофамин, които предизвикват чувство на удовлетвореност и подобряват настроението. Младите хора, които са яли месо по-малко от три пъти в седмица и не са се занимавали със спорт, били по-склонни към психически разстройства.

Хората над 30 години, от своя страна, са по-чувствителни при въздържание от храни и продукти, които съдържат антиоксиданти (червено вино, зеилен чай, фасул, артишок).

От една страна, такива храни неутрализират действието на свободните радикали, чието количество с възрастта нараства, което може да доведе до психически разстройства. От друга старана, тези пордукти повишават вероятността от стрес.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *