Учен прогнозира до 200 000 жертви на коронавируса в САЩ

Д-р Антъни Фаучи, който ръководи изследванията на инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза за CNN, че моделите, предсказващи милион или повече смъртни случаи, „почти сигурно са извън реалността“. Той предполага от 100 000 до 200 000 смъртни случаи и „милиони случаи на зараза“, предаде БГНЕС.

„Не искам да заставам твърдо зад това. Това е толкова движеща се цел, че може лесно да се сгреши и да подведем хората“, добави бързо Фаучи, който е водещ член на коронавирусната група на президента Доналд Тръмп.

Попитан за постоянния недостиг на тестове за болестта COVID-19, той прояви малко по-оптимистичен тон, като заяви: „В сравнение с преди няколко седмици, имаме удивително по-голям брой тестове, отколкото преди“.

На въпрос колко скоро по-широката наличност на тестове може да позволи премахване на ограниченията за пътуване и работа, Фаучи каза: „Това ще бъде въпрос на седмици. Няма да е утре и със сигурност няма да е следващата седмица. Малко повече от това.“

През 2010 г. грипът е убил между 12 000 и 61 000 американци за година, според уебсайта на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Пандемията от грип през 1918-19 г. е убила 675 000 в Съединените щати.

Недостигът на вентилатори в няколко големи градове влоши положението, след като броя на смъртните случаи в Съединените щати премина 2 100 в събота, повече от два пъти от нивото отпреди два дни. Съединените щати са регистрирали повече от 123 000 случая на COVID-19, най-много от всяка страна в света. Ню Йорк ще има нужда от стотици повече вентилатори след няколко дни и повече маски, облекла и други консумативи до 5 април, заяви кметът Бил де Блазио. Подобно е и положението в Луизиана.

Лекарите са особено загрижени за недостига на вентилатори и дихателни апарати, необходими на много от страдащите от белодробната болест, подобна на пневмония.

Откакто вирусът се появи за първи път в Съединените щати в края на януари, президентът Доналд Тръмп се колебае между мерки за намаляването на рисковете от инфекция и призоваването на американците да предприемат стъпки, за да забавят разпространението му. Очаква се пресконференция днес, на която ще станат ясни решенията му.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *