Учителите по STEM науки на VІІ СУ „Кузман Шапкарев” надграждаха компетентностите си с обучение

Учителите по STEM науки /химия, физика и астрономия, биология, математика/ на благоевградското VІІ СУ „Кузман Шапкарев” надграждаха професионалните си компетентности с обучение по спечелен проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, което се проведе в училищната библиотека. Лектор беше Борислав Несторов от българска компания, специализирана в проектиране, изграждане и поддържане на ИКТ решения. Той представи Labdisk – процесорен модул с интегрирани цифрови сензори (за измерване налягане на въздуха, температура на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, микрофон, pH, относителна влажност, звук, универсален вход, напрежение).

Представен беше и софтуер /на български език/ за визуализиране и анализ на измерванията, покриващи теми от учебни направления 1-12 клас. Директорът на VІІ СУ д-р Л. Стоянова разговаря с колегите си учители относно разработването на интегрирани проекти от учениците и интегрирани  STEM уроци. Чрез тях децата взимат участие в експерименти, биват насърчавани да споделят идеите си и да развиват групови проекти. Активното обучение чрез практическо приложение и преживяване на наученото са основните принципи, залегнали във всеки урок.

Едно от основните предимства на STEM обучението е интеграцията на отделните предмети в учебната програма за реализиране на по-голям проект. Това позволява на децата да разберат връзките между предметите, които изучават в училище, и им помага да си отговорят на въпроси като: „Защо ми е необходимо това знание?“, „Къде ще използвам, това, което уча?“. Проектният принцип на обучение дава възможност за по-дълбокото изследване на даден проблем, а също така позволява различни групи ученици да разработят няколко самостоятелни решения на един и същи казус.  


Моменти от обучението, с което учителите в VІІ СУ надграждаха своите компетентности, а директорът Л. Стоянова обсъжда с тях разработването на интегрирани проекти и STEM уроци

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *