Учителката по рисуване в СОУ – Симитли Сл. Стойнева-Тануши: Заради обещано на друг място директорката Т. Янкова 3 месеца ме мачка, унижава ме пред ученици и колеги, притиска ме сама да напусна

Млада учителка по рисуване три месеца търпи унижения и обиди пред учениците и колеги от директорката на СОУ – Симитли Таня Янкова. Причината е, че мястото било обещано на друг, твърдят в жалби до министъра на образованието, до началника на Регионалното управление на образованието и до лидера на КНСБ Я. Такева Славина Стойнева-Тануши и майка й Снежана.

В началото на учебната година Сл. Стойнева-Тануши била назначена на вакантното място с препоръка от кмета на общината Апостол Апостолов.

„Без да искам и без да знам причините, станах жертва на задкулисни игри, долни интриги, нелепи обвинения, което доведе до нездравословни емоционални състояния на мен, учениците ми и цялото ми семейство“, пише в сигнала си младата педагожка. Тя разкрива как директорката се опитала да я принуди сама да подпише заповед, че не отговаря на изискванията, и как се опитвала да я накара сама да се откаже от мястото.

„Единствено на мен от младите учители, назначени през септември, не беше определен ментор, който да ме въведе чисто административно в документацията, но въпреки това успях да се справя. Сгафих фатално обаче още на втората седмица, като се доверих на подкрепата на зам. директора Давков и педагогическия съветник Достинова, и подредих най-добрите рисунки на учениците си на табла пред кабинета, за да ги стимулирам. По време на час Янкова грубо нахлу в кабинета и пред учениците декларира високата си естетика, наричайки детските творби „кич“, и разпореди те да се свалят веднага. Школската шефка ми нареди при следващ подобен порив да представя творбите за одобрение от комисия в състав нейна милост и сестра й Мария Шалдева, начален учител в същото школо.

При друг случай Янкова, отново по време на учебен час, ме извика за критика в кабинета си, а през това време сестра й Шалдева въвела при учениците предишния им учител, който им преподавал по заместване предната година. Чисто по детски децата направиха бойкот с викове „Искаме си господина!“, но аз тактично успях да изляза от неловката ситуация, оставяйки предшественика ми да присъства до края на часа.

Неведнъж Янкова ме е притискала да подам сама оставка, а при поредния отказ имаше наглостта да ме обвини пред колеги, че съм дошла почерпена на работа в 7,30 ч. сутринта”, сочи в жалбата си Славина Стойнева-Тануши.

В сигнал до синдикалната лидерка Я. Такева майка й Снежана Стойнева настоява за намеса, като иска експерт да оцени педагогическите качества на дъщеря й и така тя да получи реабилитация.

„Янкова е ръководена изцяло от собствения си интерес, а не от интересите на повереното й учебно заведение. Директорският стол е превърнат в престол, атмосферата в училище и колектива са на последно място. Първи и най-важни са личните интереси, назначаването на близки хора и опазването на трона“, емоционална е в писмото си наранената майка.

Репортер на „Струма“ констатира, че работата на директорката на СОУ – Симитли Таня Янкова е обект на проверка и по други жалби на учители, отново свързани с грубо отношение и демонстрация на власт.

„В момента ще имаме открит урок и чакам да дойдат гости от други училища“, отклони вчера в късния следобед да обсъди изнесеното в жалбите пред репортер на „Струма“ директорката на училището в Симитли Таня Янкова. „Има проверка по случая, без да е приключила, предпочитам да не коментирам“, обясни тя.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов също бе лаконичен, като потвърди, че проверките по жалбите са започнали и ще продължат до края на седмицата, а становище може да се очаква, след като получи докладите на експертите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

6 Коментара

  1. Аз

    За съжаление училището в Симитли върви стремглаво надолу! Г-жа Янкова нае най-неграмотния „учител“ по БЕЛ, съседката й по блок, нае най-добрата си приятелка – също от нейната махала, превърна училището в … дума, която няма нищо общо с тази институция. Срам!

    Отговори
  2. Равни пред Бога!

    Човешкото достойнство е ЧЛЕН 1 в дял Първи на ХАРТАТА на основните права в ЕС! И гласи следното: Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава. … ЧЛЕН 4 – Забрана на изтезанията, на нечовешкото или УНИЗИТЕЛНО отношение или наказание“. …..
    Какво ще кажете, кои от тези ЗАБРАНИ е нарушила/спазила директорката? …. И кой й е позволил да го прави?! …
    Учениците в училище УЧАТ ли, знаят ли – кои са неделимите и универсални ЦЕННОСТИ – на които се основава ЕС ?!?!? Ценности, чрез които се създава ОБЩОТО ни БЪДЕЩЕ? …. „Като съзнава своето духовно и морално наследство – Съюзът се основава на ценностите – човешко достойнство, свобода, равенство и солидарност… И се опира на принципа на демокрацията и на принципа на ПРАВОВАТА държава!“ … Пък някои народи защитават, дори достойнството и щастието на животните – крави, кокошки ….

    Отговори
  3. обективност

    Кучето ли лае, керванът си върви! Иначе да, трябва да има мандатност на директорския пост. Те наистина се самозабравят, превръщат училището в бащиния. 🙁

    Отговори
    1. Ние

      При „демокрацията“ е така – назначават те за директор доживотно! И после – що държавата ни такава бедна, корумпирана (според Еврокомисията) – ми щото така се възпитават още в училище… Връзкарство, интриги, простотии… И наистина „доживотните“ директори се държат сякаш училището е собственост на бащите им, а не на всички – общината, държавата, гражданите!!! Демокрация, а?!

      Отговори
  4. Истината е такава

    Когато един учител стане Директор, той престава да бъде Учител! И забравя какво е да си Учител. Става администратор, политик, медиатор…и затъпява. Ама за това затъпяване не му е виновен друг, а естеството на работата, която САМ си е избрал. Добре е след два мандата по четири години отново да стават редови учители, за да имат време пак да израснат като Учители! Ако се чувстват такива.

    Отговори
  5. Отвратени

    Махнете бързо тази самозабравила се училищна директорка и отнемете правата й на учител. Има личностен проблем, представляващ опасност за училищната среда. Поведението й подбужда АГРЕСИВНОСТ сред подрастващите с известни последици – децата се избиват помежду си вземайки страна по еднолично създаден спор. ИНСПЕКТОРАТЪТ носи ПЪЛНАТА ОТГОВОРНОСТ особено след инциденти, за които са били сигнализирани. Щото чиновниците – инспектори трябва да защитят 8 часов работен ден. И да не обясняват после на медиите, че правели провеки?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *